RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Ateliere de programare gratuite pentru elevii din Bucuresti, organizate Telekom Romania

Ateliere de programare gratuite pentru elevii din Bucuresti, organizate Telekom Romania

Copiii vor invata sa dezvolte site-uri web, aplicatii, programe sau jocuri, dar si, in premiera, sa programeze roboti.

(09 oct 2014)

Telekom Romania va organiza, pe tot parcursul anului scolar 2014, ateliere de programare gratuite pentru 50 de elevi cu varste cuprinse intre 7 si 17 ani. Acestea vor avea loc o data pe luna, in weekend, si vor fi sustinute de 14 mentori voluntari.

In cadrul lor, elevii vor invata sa programeze, sa dezvolte site-uri web, aplicatii, programe sau jocuri, dar si sa lucreze cu platforme hardware mai avansate, cu ajutorul carora vor fi initiati in electronica asistata de calculator.

Telekom Romania va asigura suportul logistic si conexiunea la internet pe parcursul atelierelor.

Atelierele, parte dintr-un program international


Ateliere precum cele organizate de Telekom au loc la nivel international incepand cu anul 2011. Ele sunt initiate de membrii unei comunitati de programatori voluntari, care impartasesc tinerilor cunostintele lor. Este vorba despre comunitatea CoderDojo, dezvoltata de Fundatia CoderDojo.

Membrii comunitatii sunt incurajati sa infiinteze propriile cluburi de programare pentru copii, denumite generic Dojo. In acest moment, functioneaza la nivel global peste 350 de astfel de cluburi.

In Romania, primul Dojo a fost cel infiintat de Telekom, acum 3 ani, in Bucuresti. Cluburi similare exista in Arad, Cluj-Napoca, Dumbravita, Iasi, Lipova, Lugoj, Oradea si Timisoara. In curand, isi vor incepe activitatea si cluburile din Mosnita Noua, Sibiu si Pecica.

Cei interesati sa se implice ca voluntari, programatori si nu numai, o pot face contactand coordonatorii cluburilor existente sau isi pot infiinta propriul club (Dojo). Puteti afla cum, de pe site-ul www.coderdojo.ro.

Cursuri de robotica, organizate in premiera nationala la clubul din Bucuresti


Primul atelier din seria care va fi organizata pe parcursul acestui an in Bucuresti a avut deja loc pe 27 septembrie, in Baneasa Business and Technology Park.

Organizatorii i-au impartitit pe cei 50 de elevi participanti in 3 grupe, in functie de nivelul lor de cunostinte de programare. Astfel, au fost create:
 • o grupa de incepatori, formata din 30 de elevi, asistata simultan de 8 mentori

  Grupa de incepatori, la primul atelier organizat in 2014 la clubul Dojo din Bucuresti
  Grupa de incepatori, la primul atelier organizat in 2014 la clubul Dojo din Bucuresti
 • o grupa de avansati, formata din 10 elevi
 • o grupa de electronica asistata de calculator (robotica), cu 10 elevi avansati

  Organizarea unor ateliere gratuite unde elevii pot invata si pune in practica notiuni de electronica asistata de calculator este o premiera pentru Romania.

  Mentorii ii vor initia pe cei 10 elevi din grupa in folosirea unui microcontroler care le va permite sa controleze circuite electronice simple, circuite cu senzori sau LED-uri, motoare, difuzoare sau chiar roboti. Microcontrolerul pe care il vor folosi se numeste Arduino si poate fi programat cu ajutorul limbajului C/C++.
Pe langa infiintarea unei grupe de robotica, anul acesta, organizatorii Dojo-ului din Bucuresti mai pregatesc o actiune inedita. Este vorba despre o calatorie la Bruxelles pe care o vor face 2 copii din cadrul programului. Acolo, ei le vor “preda” euro-parlamentarilor HTML si CSS si le vor explica in ce fel ii ajuta pe ei programarea la varste atat de fragede.

La ce le foloseste celor mici programarea


Conform organizatorilor, invatarea programarii de la varste mici ii stimuleaza pe copii sa isi dezvolte logica. Viorel Sfetea, coordonatorul atelierelor CoderDojo din Bucuresti, explica intr-un articol legatura dintre programare si logica:
"Invatand sa ”vorbeasca” in cod, copiii sii vor dezvolta gandirea logica, iar asta ii va sustine in dezvoltarea abilitatilor de rezolvare a problemelor.
Viorel Sfetea, coordonatorul atelierelor CoderDojo din Bucuresti
De exemplu, daca vreau sa imi incalzesc o cana cu apa, ma gandesc ca cel mai rapid si eficient este sa o fac cu ajutorul cuptorului cu microunde. Pentru asta, trebuie sa folosesc functia de incalzire a cuptorului. Daca, dupa un minut de cand am pus apa la incalzit, ea este tot rece, voi verifica daca am apasat butoanele corecte, daca cuptorul a afisat vreo eroare sau daca este bagat in priza.

Similar, in programare, daca un program nu functioneaza, voi urma o serie de pasi pentru a-l “depana”: voi reanaliza actiunile pe care le-am facut si voi cauta sa vad daca am folosit instructiunile in mod corect sau daca exista vreo eroare.
Pe langa rolul programarii in formarea tinerilor, Viorel Sfetea mai mentioneaza ca argument pentru predarea ei timpurie si cererea din ce in ce mai mare de specialisti in domeniu.

In acelasi articol, este precizat faptul ca, la nivelul UE, 90% dintre locurile de munca vor avea ca cerinta obligatorie abilitati de folosire a computerului, pana in 2020. In Romania, cererea de specialisti IT&C este in crestere: 10% din PIB este generat de acest sector, iar firmele straine care fac outsourcing angajeaza specialisti tot din Romania.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2034

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Cosmote Romania | Voluntariat | Educatie

Iti recomandam si articolul:

Campanii sociale impresionante, premiate cu aur la Cannes Lions 2015

Descoperiti 5 campanii spectaculoase pe temele: ALS, HIV/SIDA, acces la apa, folosirea armelor si libertate de exprimare.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.