RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Analiza: Campaniile de CSR - pe prima pagina a celor mai populare bloguri

Analiza: Campaniile de CSR - pe prima pagina a celor mai populare bloguri

Initiativele de CSR ale companiilor sunt din ce in ce mai prezente pe site-urile celor mai populari bloggeri romani.

(24 nov 2011)

Companiile din toata lumea si-au orientat componenta de comunicare catre o noua directie: blogosfera si, in general, media sociale. La randul lor, initiativele de CSR au inceput sa fie prezente tot mai des pe blogurile autohtone in ultimii ani.

Blogurile sunt considerate un canal eficient de comunicare a programelor de CSR pentru ca ajuta companiile sa intre intr-un dialog direct cu stakeholderii. Aceste platforme incurajeaza un feedback sincer si rapid din partea publicului. Mai mult, ele sprijina compania sa dezvolte strategii care sa anticipeze viziunea si nevoile comunitatii careia se adreseaza.

Top 5: cele mai promovate campanii CSR pe cinci dintre cele mai populare bloguri


Deoarece numarul blogurilor care scriu despre initiative de CSR e mult prea mare pentru a putea face obiectul unei analize complete, am incercat sa vedem in ce masura astfel de initiative se regasesc pe unele dintre cele mai populare bloguri romanesti, la ora actuala. In consecinta, am ales cinci astfel de bloguri: Bobby Voicu, Cristian Manafu, VisUrat, Chinezu si Piticu. Ce am observat a fost ca printre articolele lor se numara o multime de astfel de campanii, ale unor companii din industrii foarte diferite: energie, produse alimentare, tutun sau telecomunicatii.

In consecinta am incercat sa facem si un scurt clasament al celor mai promovate campanii de CSR din ultima perioada, pe care le-am gasit pe blogurile mentionate mai sus.

Post pe blogul lui Bobby Voicu despre Redescopera Romania LOCUL 1: Campania Redescopera Romania, initiata de Petrom impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman, s-a bucurat de cea mai intensa promovare, fiind prezenta pe patru din cele cinci bloguri analizate: BobbyVoicu.ro, VisUrat.ro, Piticu si Manafu . Acestia au urmarit traseul propus de Petrom pentru redescoperirea frumusetii tarii noastre, publicand articole despre localitatile traversate de echipa proiectului. Aceasta campanie a inceput promovarea pe bloguri inca din 2010, a generat 1.000 de postari si a fost declarata “Campania cu cea mai buna strategie online din Europa ”, obtinand in octombrie premiul pentru strategia anului la Digital Communication Awards, Berlin.

In cazul “Redescopera Romania”, implicarea bloggerilor nu s-a rezumat doar la mediul online. Bobby Voicu a fost implicat direct in aceasta initiativa si a coordonat o parte dintre activitatile campaniei incheiate la inceputul lunii noiembrie 2011. Mai mult, Petrom este partener in campania “Redescopera Romania pe doua roti”, care porneste de la acelasi concept de a promova Romania, insa a fost initiativa lui Sebastian Bargau (VisUrat), unul din bloggerii mentionati. Despre aceasta, Sebastian a scris : “ne-am dat seama ca avem o tara extraordinara, cu zone in care frumusetea peisajelor te lasa fara cuvinte, cu monumente si ruine de mii de ani care [...] nu sunt promovate destul. Asa ca le vom promova noi. ”  

LOCUL 2: O campanie lansata mai recent, care se apropie de “Redescopera Romania” din punct de vedere al acoperirii blogurilor analizate, este “Pepsi Refresh - da un refresh vietii urbane”. Campania a fost lansata in septembrie si s-a incheiat la inceputul lunii noiembrie 2011, cand a desemnat castigatorii premiului de 20.000 de euro pentru proiectul care va improspata orasul Iasi. Patru din cei cinci bloggeri au sustinut campania: VisUrat, Manafu, Piticu, Chinezu. Ei au dedicat cel putin doua articole de pe blogurile lor acestei campanii, promovand ideile echipelor care au concurat pentru a improspata orasele Romaniei.    

Post pe blogul lui Manafu despre campania 'O viata poate depinde tine!' Pe 29 septembrie 2011 a fost lansata campania "O viata poate depinde tine!", care se pozitioneaza pe LOCUL 3 in clasamentul prezent. Campania atrage atentia asupra efectelor negative ale folosirii abuzive a numarului 112 si isi propune sa responsabilizeze publicul privind acordarea primului ajutor in situatii de urgenta. Desi organizatorii, Vodafone si Asociatia React, s-au orientat destul de mult catre mediile clasice de promovare, “O viata poate depinde de tine” s-a bucurat de sustinerea mai multor cunoscuti ai mediului online, printre care se numara si doi bloggeri dintre cei luati in vizor in acest material: Chinezu si Manafu . Fiecare a dedicat pana acum cel putin doua articole acestei initiative, iar Cristian Manafu spune intr-unul dintre acestea: "vreau sa invat sa fiu de folos in caz de nevoie. Mai ales pentru ca uneori cei care incearca sa salveze o viata pot cauza mai mult rau. Stiu ca suna un pic dur, dar se intampla. Nu e de ajuns deci sa vrei sa salvezi o viata, ci mai ales trebuie sa stii cum." 

LOCUL 4: “Romanii sunt destepti" se intituleaza campania prin care brandul ROM de la Kandia Dulce isi doreste sa ii convinga pe romani sa isi schimbe imaginea pe internet pana la 1 decembrie 2011, cu ajutorul sustinatorilor si al oamenilor valorosi pe care ii evidentiaza pe site-ul dedicat. Manafu si Chinezu au ales sa promoveze initiativa pe blogurile lor, aducand acesta campanie pe locul patru in clasamentul de fata. Desi aceasta initiativa esta foarte tanara - a fost lansata acum aproximativ o saptamana -  articolele despre subiect se inmultesc rapid, iar campania isi obtine un loc in clasament.

Intr-un comunicat de presa al agentiei McCann PR, Gabriela Munteanu (Marketing Manager, Kandia Dulce) explica de ce compania a ales sa promoveze campania “Romanii sunt destepti”:  "Faptul ca ROM este o marca profund romaneasca ne obliga sa luam atitudine atunci cand vedem ca Romania este victima unor prejudecati grave. Si de aceea ne-am hotarat sa ne asumam o cauza care ne face onoare: aceea de a lupta pentru imaginea romanilor.

Post pe blogul lui Piticu despre campania 'European pe buna dreptate'LOCUL 5 este ocupat de campania “European pe buna dreptate”, a companiei JTI - Japan Tobacco International. Campania isi propune sa stranga cat mai multe raspunsuri la intrebarea: “Ce te face sa te simti cetatean european?” pentru a evidentia proiectele si intiativele care demonstreaza ca romanii nu sunt europeni doar cu numele. Campania s-a desfasurat in perioada 20 septembrie - 31 octombrie 2011 si a fost sustinuta de multi dintre bloggerii romani, printre care si Piticu, care scrie in articol ca “pe buna dreptate suntem europeni. Trebuie numai sa stim asta, sa ne bucuram de asta, sa accesam fondurile europene, sa ne dezvoltam si sa ii invitam pe prietenii nostri din Europa aici.[...] Noi toti facem parte din aceeasi familie a Europei unite”.

Credibilitatea si libertatea de exprimare a bloggerilor


Stilurile celor cinci bloggeri difera, ca si masura in care ei se implica in campanii de CSR. Acest lucru se datoreaza mai ales libertatii de exprimare si puterii lor de selectie a materialelor pe care le publica. Tot libertatea si selectivitatea sunt, insa, cele care aduc succesul campaniilor de CSR cand acestea ajung la un public pe care altfel l-ar atinge mai greu. Totodata, blogurile beneficiaza de credibilitatea si notorietatea construite in timp de administratorii lor. Asadar, campaniile care ajung pe bloguri, pe de o parte vor atrage mii de vizualizari iar, pe de alta parte, vor satisface vizitatorii blogurilor care citesc materiale scrise conform asteptarilor.

Orientarea campaniilor de CSR pe bloguri este un lucru pozitiv, insa ramane provocarea pe care companiile o infrunta in alegerea bloggerului potrivit si in convingerea lui ca acea campanie trebuie promovata cititorilor sai. Asa cum ne spune Manafu, pentru a-si pastra caracterul de site personal, si bloggerii au anumite reguli in publicarea continutului publicitar, iar in decizia de a fi promotorul unei activitati de CSR intra si alte aspecte despre care vom discuta cu bloggerii insisi, intr-un material ResponsabilitateSociala.ro ce va fi publicat in curand.


Material realizat de Ruxandra Palade, colaborator Responsabilitatesociala.ro.

5053

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Campanii sociale | Tendinte CSR | Social Media CSR

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro