RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Ambalaje verzi, o noua tendinta in randurile marilor companii

Ambalaje verzi, o noua tendinta in randurile marilor companii

Aflati cum au reusit companii precum Dell, Colgate-Palmolive sau Puma sa reduca impactul de mediu al ambalajelor folosite.

(07 aug 2014)

Managementul ambalajelor a devenit o reala problema in tarile dezvoltate. De exemplu, numai Uniunea Europeana a produs in 2011 peste 18 milioane de tone de deseuri de ambalaje, cu peste 10% mai mult decat acum un deceniu per cap de locuitor (conform datelor Europen).

Presiunile din partea ONG-urilor de mediu au determinat marile corporatii sa gaseasca solutii alternative de ambalare a produselor.

Portalul de specialitate TriplePundit a publicat recent un articol in care a dat cateva exemple de astfel de initiative ale unor companii. Va prezentam in continuare 3 dintre acestea:

Dell: ambalaje din bambus, ciuperci si alte materiale sustenabile


Compania de tehnologie pentru IT Dell s-a angajat ca, pana in 2020, sa isi produca in totalitate ambalajele din materiale sustenabile, care pot fi reciclate sau transformate in compost.

A inceput in 2009, cand a introdus ambalaje din bambus pentru produse usoare. Bambusul creste rapid, este rezistent si protejeaza solul de eroziune. In plus, cel achizitionat de Dell este produs pe plan local si este certificat de  Forest Stewardship Council (FSC), organizatie internationala care promoveaza managementul responsabil al padurilor.

Ambalaj din bambus, pentru produse Dell
Ambalaj din bambus, pentru produse Dell

Un alt tip de ambalaj neconventional folosit de Dell este cel fabricat din ciuperci. In spatele acestuia sta o tehnologie pe cat de simpla, pe atat de inovatoare: este vorba despre cresterea ambalajelor, la propriu. In niste matrite, se pun deseuri organice (coji sau resturi de plante), peste care se adauga miceliu de ciuperci. Ciupercile incep sa creasca, folosind energia din deseurile organice, iar dupa maximum 10 zile ajung la maturitate. Ambalajul obtinut seamana cu cel din polistiren, doar ca este organic, biodegradabil si potrivit pentru obtinerea compostului.

Ambalaj din ciuperci, folosit pentru produse Dell
Ambalaj din ciuperci, folosit pentru produse Dell


Puma: cel mai eficient model de cutie, obtinut prin insasi eliminarea cutiei


Puma este un alt brand care incearca sa reduca impactul ambalajelor produselor sale asupra mediului inconjurator. O initiativa remarcabila in acest sens a fost inlocuirea cutiilor de carton in care compania isi ambala pantofii cu ceea ce ei au numit “Clever Little Packaging”.

Este vorba despre o plasa din material textil, refolosibila, in care se introduce un separator din carton care are rolul de a pastra calitatea pantofilor. Cu ajutorul acestui tip de ambalaj, compania sustine ca a redus cu 65% cantitatea de carton folosita pentru ambalaje, salvand astfel 8.500 de tone de hartie, 20 de milioane de megajouli de electricitate si 1 milion de litri de apa.

Urmariti in materialul video de mai jos cum au ajuns cei de la Puma la aceasta solutie de ambalare si ce avantaje are ea:
Colgate-Palmolive: ambalaje mai usoare, o solutie pentru reducerea consumului


Colgate-Palmolive s-a angajat ca, pana in 2020, 3 dintre categoriile sale de produse sa aiba ambalaje 100% reciclabile. Este vorba despre produsele de ingrijire personala, produsele de curatenie si produsele pentru animale.

In plus, compania si-a propus sa reduca sau chiar sa elimine PVC-ul din ambalaje (o componenta greu de reciclat), sa scada greutatea lor si sa creasca procentul total de ambalaje reciclate, de la 40% la 50%.

Un exemplu de reducere a cantitatii de material necesar pentru ambalare il reprezinta tuburile de pasta de dinti. Se pare ca reducerea greutatii lor a echivalat cu o scadere de 30% a consumului de energie si de resurse naturale necesare pentru productia lor, in 2008 fata de anul 2000.


Cititi si despre alte companii care au dezvoltat ambalaje prietenoase cu mediul inconjurator in articolul de pe site-ul TriplePundit.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


3832

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Produse responsabile | Achizitii responsabile | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro