RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

GDF SUEZ

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro

Va recomandam:


Advertisement


Afaceri sustenabile inovatoare, premiate de Sustania in 2014

Afaceri sustenabile inovatoare, premiate de Sustania in 2014

Aflati ideile a 2 intreprinderi sociale din domeniul reciclarii, castigatoare la o competitie internationala de afaceri sustenabile.

(10 nov 2014)

Sustainia, un consortiu de experti si organizatii, printre care se numara si companii precum Microsoft, General Electric, Philips Lighting, Novo Nordisk si IKEA, a anuntat recent castigatorii unei competitii de afaceri sustenabile.

Acestia au fost selectati de catre public, respectiv de catre un juriu de specialitate, dintr-un top al celor mai performante 100 de idei de afaceri sustenabile, intocmit de Sustania in 2014 (topul Sustania 100).

Va prezentam in continuare castigatorii:

Wecyclers, serviciu de reciclare de deseuri, marele castigator


Wecyclers este o intreprindere sociala din Nigeria care ofera servicii de colectare si reciclare a deseurilor, in comunitati sarace supra-populate, ajutand totodata comunitatea locala sa castige din aceasta activitate.

Compania angajeaza tineri dezavantajati si foloseste o metoda ecologica de colectare: cargo-bicicleta. Tinerii colecteaza PET-uri, pungi de plastic si doze de aluminiu direct de la domiciliul locuitorilor, apoi le transporta la centrul Wecyclers. Aici, sunt sortate si ulterior trimise la centrele de revalorificare.

Angajat Wecyclers, efectuand un transport pe cargo-bicicleta
Angajat Wecyclers, efectuand un transport pe cargo-bicicleta

Pentru a stimula populatia sa recicleze, Wecyclers ofera recompense precum: credit pentru telefon, alimente de baza sau chiar electrocasnice.

In 2013, au colectat deseuri de la peste 3.400 de gospodarii, dintre care: 84 tone de PET-uri, 17 tone de aluminiu si 69 de tone de pungi de plastic. Astfel, au evitat eliminarea in atmosfera a 477.000 kg de CO2.

Urmariti in materialul video de mai jos cum functioneaza aceasta afacere sociala:Fairphone, producator de telefoane etice, compania cea mai votata de public


Fairphone este o companie din Amsterdam care produce telefoane mobile intr-o maniera etica. Eforturile lor de sustenabilitate se concentreaza in 3 arii cheie:

 • etica furnizorilor

  Telefoanele mobile au in componenta in jur de 40 de minerale, fiecare cu un rol bine-definit: unele sunt folosite pentru mecanismul de vibratie, altele pentru a face condensatorii mai mici. Industria miniera care le furnizeaza se confrunta insa cu grave probleme etice si ecologice: conflicte armate pentru dreptul de a extrage dintr-o anumita zona, conditii necorespunzatoare de munca, nerespectarea drepturilor angajatilor, exploatarea copiilor prin munca, poluare etc.  

  Fairphone se asigura ca furnizorii pe care ii contracteaza respecta drepturile angajatilor si ii protejeaza pe acestia de conflicte, ca le asigura venituri juste si ca nu angajeaza copii.
 • design durabil

  Fairphone lupta impotriva conceptiei ca telefoanele mobile sunt obiecte usor de inlocuit, care nu merita reparate si care trebuie schimbate odata cu moda.

  Compania investeste in dezvoltarea unor solutii care sa asigure longevitatea telefoanelor si care sa le permita utilizatorilor sa le repare atunci cand se strica, cu ajutorul unor kit-uri si ghiduri de reparare.
 • reciclarea telefoanelor

  Reciclarea telefoanelor este un alt aspect pe care Fairphone pune accent. Compania da posibilitatea clientilor sai sa ii trimita telefoanele vechi pe care le detin, pentru a fi reconditionate sau reciclate in conditii propice.

  In plus, a initiat programe prin care incearca sa imbunatateasca infrastructura colectarii telefoanelor mobile vechi in tari slab dezvoltate din Africa, precum Ghana.

  Avantajele Fairphone
Compania a vandut pana acum 50.000 de telefoane in 2 serii de productie. Puteti citi mai multe despre performantele Fairphone in domeniul sustenabilitatii de pe site-ul Fairphone.

Pentru mai multe modele de afaceri care va pot inspira, consultati materialul de mai jos, care contine o descriere a tuturor finalistilor de la competitia Sustania:
Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

657

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Antreprenoriat social | Protectia mediului | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Holcim a donat un aparat de anestezie de ultima generatie catre spitalul din Campulung

Cu ajutorul lui, medicii vor putea efectua peste 600 de anestezii anual, imbunatatind astfel calitatea serviciilor medicale in localitate.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.