RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Actiune de donare de sange in sediul Unicredit Leasing

Actiune de donare de sange in sediul Unicredit Leasing

Aflati de ce a avut compania o astfel de initiativa si cum pot si alte companii sa se alature cauzei.

(27 mar 2015)

Unicredit Leasing a organizat recent o actiune de donare benevola de sange in sediul companiei. 30 de angajati s-au prezentat pentru donare, iar 24 au indeplinit criteriile necesare actului transfuzional. Sangele colectat va fi folosit pentru salvarea a aproximativ 70 de vieti.

Este pentru a sasea oara cand compania a organizat o astfel de actiune. A facut-o cu ajutorul Institutului National de Hematologie Transfuzionala (INHT), care, la fiecare solicitare, a trimis cate o echipa mobila si echipamentele necesare colectarii, direct in sediul Unicredit Leasing si UcFin.

Cabinetul medical amenajat temporar intr-un birou al companiei
Cabinetul medical amenajat temporar intr-un birou al companiei

Andrei Rosu, Management & Strategy Consultant al Unicredit Leasing si organizatorul evenimentului, ne-a explicat de ce sunt importante astfel de initiative:Andrei Rosu, Management & Strategy Consultant al Unicredit Financing si organizatorul evenimentului
Prin fiecare actiune de acest gen, oamenii devin mai constienti de semnificatia gestului lor. E important sa cream cultura donarii recurente, pentru ca situatia din Romania sa se schimbe.

Donarea de sange in Romania


Romania se afla pe penultimul loc la numarul donatorilor de sange, inaintea Albaniei. Un raport al Centrului Regional de Dezvoltare pentru Siguranta Sangelui in Europa de SE arata ca avem sub 20 de donatori la mia de locuitori, in timp ce media unor tari mai putin dezvoltate din Europa de Sud-Est este de 23 la mia de locuitori.

Conform reprezentantilor Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, numarul actual de donatori nu acopera decat o jumatate din cerere. In Bucuresti, de exemplu, Institutul Fundeni are nevoie de 600 de pungi de sange zilnic, dar la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti nu vin mai mult de 110 donatori in fiecare zi.

De ce am ajuns in aceasta situatie


Aimee Bugner, presedinta Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, ne-a prezentat cateva dintre cauzele care au provocat aceasta situatie. Iata-le:
 • intelegerea gresita a libertatii de a nu dona;

  Presedinta fundatiei ne-a vorbit cu regret despre situatia creata dupa caderea comunismului, cand romanii nu au mai fost obligati sa doneze:
  In comunism, oamenii erau incolonati si trimisi la donare. Dupa ’90, a venit asa-numita libertate. Atunci, oamenii au inteles un lucru gresit: au inteles ca sunt liberi sa nu doneze. Intr-adevar, sunt liberi sa nu doneze daca nu vor, dar, in acelasi timp, sunt liberi sa moara din cauza lipsei de sange.
 • neimplicarea autoritatilor sau a institutiilor in promovarea donarii de sange;

  Aimee Bugner a evidentiat importanta implicarii in promovarea donarii de sange din partea unor institutii sau organizatii precum: Biserica, Ministerul Educatiei, Crucea Rosie Romana, Guvernul sau mass-media. Conform declaratiei sale, Franta, Grecia, Italia sau Anglia ofera modele demne de urmat in aceasta privinta.
 • maniera in care se face promovarea donarii de sange;

  Referitor la modul in care autoritatile sau mass-media ar trebui sa promoveze donarea de sange, Aimee Bugner a precizat:
  Promovarea trebuie sa se faca intr-un anumit grad si intr-un anumit ritm. Daca alarmezi populatia, transmitand din cand in cand prin mass-media ca e criza de sange, oamenii se prezinta la centrele de donare intr-un numar prea mare raportat la personalul medical existent. Ca urmare, stau ore in sir la coada, se enerveaza si apoi nici nu revin ca donatori, pentru ca au o amintire proasta despre intregul proces de donare.
 • oferirea unor recompense donatorilor;

  Conform presedintei Fundatiei Donatorilor Benevoli de Sange, oferirea de recompense financiare pentru donarea de sange este o greseala.
  Peste tot in lume, donarea este benevola, din urmatorul motiv: un virus nu iese la analize decat dupa 3 saptamani din momentul in care a fost luat; pentru a evita contaminarea altor persoane, inaintea donarii, donatorilor li se pun cateva intrebari despre eventualele situatii de risc in care e posibil sa se fi aflat (daca au avut boli in copilarie, daca au fost la dentist recent, daca au avut relatii sexuale neprotejate cu necunoscuti in ultima perioada etc.); in cazul in care donatorul vine pentru a primi o recompensa, e posibil sa minta la aceste intrebari, doar pentru a obtine recompensa; daca pesoana nu asteapta insa nimic la sfarsitul actului transfuzional, atunci este sincera, nu doneaza si revine atunci cand indeplineste conditiile.
 • perceptia romanilor asupra conditiilor in care se face donarea;

  Romanii nu au incredere in procesul de donare de sange. O arata un eurobarometru realizat in 2010 de Comisia Europeana. Dupa bulgari, respondentii romani s-au aratat cei mai inclinati sa creada ca transfuziile de sange erau mai nesigure in 2010 decat in anul 2000 (20% dintre respondenti au declarat aceasta).

Ce pot face companiile pentru a imbunatati situatia


Companiile interesate sa organizeze actiuni de donare de sange in propriile companii o pot face contactand Institutul National de Transfuzie Sanguina sau Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange.

Donare in sediul Unicredit Leasing

De asemenea, companiile pot contribui la cresterea numarului de donatori, sustinand financiar proiectele unor organizatii care activeaza in acest domeniu sau promovand cauza in randurile propriilor angajati.

Puteti afla mai multe detalii despre procesul donarii de sange, despre avantajele pentru donatori, despre cum ar trebui sa ne pregatim pentru o donare de sange sau cum puteti sustine cauza, de pe site-ul doneazasange.ro.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

1944

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Sanatate

Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro