RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


3 idei de intreprinderi sociale inedite, identificate de Sustania

3 idei de intreprinderi sociale inedite, identificate de Sustania

Aflati cum si-au maximizat antreprenorii din spatele acestor idei impactul asupra societatii, prin practicile de business alese.

(14 aug 2014)

Dupa cum a relatat ResponsabilitateSociala.ro, organizatia internationala Sustania a publicat un top al celor mai spectaculoase 100 de afaceri sustenabile din lume.

Continuam sa va prezentam cateva dintre aceste idei de afaceri, de data aceasta din domeniul antreprenoriatului social.

Smartphone-ul etic


Fiecare smartphone contine in jur de 40 de minerale, fiecare cu rolul sau bine-stabilit: unele sunt folosite pentru mecanismul de vibratie, altele pentru a face condensatorii mai mici. Toate aceste minerale sunt insa obtinute din industria miniera, un sector cu grave probleme de sustenabilitate (de la poluare la conditii necorespunzatoare de munca sau chiar la exploatarea copiilor in mine).

Fairphone, o intreprindere sociala din Amsterdam, produce un model de smartphone pentru care foloseste minerale de la furnizori din zone cu probleme (precum Congo), dar care s-au angajat sa respecte drepturile omului si sa contribuie la imbunatatirea vietii angajatilor lor.

Procurarea materiei prime din surse sustenabile nu este insa singurul aspect la care cei de la Fairphone sunt atenti. Ei au facut parteneriate doar cu fabrici de manufactura din China dispuse sa ofere salarii corecte si sa imbunatateasca conditiile de munca.

In plus, incearca sa mareasca durata de viata a produselor lor, prin materialele folosite si prin design, dar si sa asigure o reciclare corecta a lor. In acest sens, pun la dispozitia clientilor tutoriale de reparare si programe de returnare a telefoanelor vechi.

Puteti citi mai multe despre performantele Fairphone in domeniul sustenabilitatii de pe site-ul Fairphone sau il puteti asculta pe fondatorul companiei vorbind despre filosofia sa de business in materialul video de mai jos:
Reciclarea cartilor, solutia pentru alfabetizare


Exista la nivel global peste 774 de milioane de adulti analfabeti, care rateaza oportunitatile oferite de educatie. In acelasi timp, doar in Statele Unite, se arunca anual 860.000 de tone de carti.

Better World Books, o biblioteca globala, a venit cu ideea de a le revalorifica. Asa ca le colecteaza in propriile containere si le vinde online, donand in acelasi timp o parte din profit catre organizatii care lupta impotriva analfabetismului.

Vizitati site-ul betterworldbooks.com pentru a afla mai multe despre misiunea companiei sau urmariti povestea acestei intreprinderi sociale in materialul video de mai jos:
O intreprindere sociala care promoveaza antreprenoriatul social


Educat este o intreprindere sociala care ofera programe de formare de 6 luni pentru antreprenori din Rwanda dornici sa isi consolideze afacerile sustenabile pe care le-au infiintat.

Programele cuprind diagnoza, consiliere si mentorship cu experti in diverse domenii, precum: financiar, legal, IT, vanzari, marketing etc.. In plus, cursantii au acces la specialisti din organizatii sau companii care se ocupa cu protectia mediului, cu ajutorul carora pot dezvolta tehnici de manufactura prietenoase cu mediul.

Aflati din materialul video de mai jos ce impact au programele Educat asupra cursantilor din comunitati sarace precum cele din Rwanda:

Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


2638

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Antreprenoriat social | Protectia mediului | Inovatie sociala | Produse responsabile | Investitii sustenabile | Achizitii responsabile | Dezvoltare comunitara | Reciclare | Asistenta sociala | Drepturile omului

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.