RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Reciclarea deseurilor: 3 idei de afaceri sustenabile

Reciclarea deseurilor: 3 idei de afaceri sustenabile

Descoperiti solutii inedite prin care companiile reduc cantitatea de deseuri depozitate la groapa, prin prevenire sau reciclare.

(03 iul 2015)

Sustainia, un consortiu de experti si organizatii, printre care se numara si companii precum Microsoft, General Electric, Philips Lighting, Novo Nordisk si IKEA, a publicat recent a patra editie a unui top al celor mai performante 100 de idei de afaceri sustenabile.

Topul se numeste Sustania100 si este intocmit anual, cu scopul de a oferi exemple simple si functionale care sa fie utile atat investitorilor si oamenilor de afaceri, cat si consumatorilor.

Pentru editia de anul acesta, au fost analizate 1.500 de proiecte din 74 de tari, din urmatoarele 10 domenii: constructii, industria alimentara, industria modei, transport, IT, educatie, energie, sanatate, orase si resurse.

Va prezentam in continuare trei dintre modelele care au ajuns in top 100, de data aceasta din domeniul reutilizarii resurselor. Acest capitol cuprinde studii de caz pe companii producatoare de fertilizatori, bio-combustibil, vopsea sau mobila din deseuri sau din materiale biodegradabile. (vezi si articolul cu 3 idei de afaceri sustenabile din domeniul alimentar)

Mobila cu aspect de lemn, din deseuri de plastic


Diseclar este un producator din Columbia, care foloseste ca materie prima deseuri de plastic si deseuri agricole, pentru a fabrica mobilier de interior si de exterior, care imita perfect lemnul.

Podea produsa din deseuri de plastic, dar care arata ca parchetul
Podea produsa din deseuri de plastic, dar care arata ca parchetul

In primul an de functionare, compania si-a propus sa foloseasca 300.000 de kg de plastic si 192.000 de kg de resturi agricole ramase din procesarea trestiei de zahar, a cafelei si a orezului. In procesul de productie, vor crea 300 de locuri de munca si vor folosi cu 85% mai putina energie decat in mod traditional. In plus, vor oferi produse cu o durata de viata mai lunga comparativ cu durata de viata a mobilierului din lemn.

Impactul acestei afaceri asupra mediului este unul dublu: pe de o parte recicleaza o cantitate importanta de deseuri, intr-o zona in care se genereaza in jur de 160 de milioane de tone de deseuri zilnic si se recicleaza sub 3%, conform Bancii Mondiale; pe de cealalta parte, se evita taierea unor copaci pentru productia de mobilier.

In materialul video de mai jos, unul dintre reprezentantii companiei povesteste cum a luat nastere afacerea:Alimente produse local, vandute vrac


Original Unverpackt este un supermarket din Berlin care comercializeaza peste 400 de produse, precum legume, fructe uscate sau iaurturi, dar si produse pentru casa si cosmetice.

Original Unverpackt este insa diferit fata de un supermarket obisnuit. Toate produsele sunt obtinute de la furnizori locali si sunt vandute vrac. Clientii vin cu recipientele lor de acasa si isi cumpara doar atat cat au nevoie. Pentru cei care vin fara, supermarketul ofera recipiente cu imprumut sau pungi din hartie reciclata.

Supermarketul Original Unverpackt
Supermarketul Original Unverpackt

Astfel, retailerul reuseste sa contribuie la reducerea cantitatii de deseuri de ambalaje si a risipei alimentare, cauzate de cumpararea unei cantitati mai mari de hrana decat cea necesara. In Germania, se arunca anual 16 milioane de tone de deseuri de ambalaje si 6,7 milioane de tone de mancare.

Vopsea premium din resturi colectate de la consumatori


Newlife Paints este un producator britanic de vopsea pe baza de apa, obtinuta din vopsea reciclata. Compania preia resturile de vopsea pe care consumatorii casnici le predau centrelor de colectare din Marea Britanie, le proceseaza folosind argila naturala si le transforma in 30 de nuante noi de vopsea premium. Vopseaua astfel obtinuta contine intre 50 si 95% materiale reciclate.

Cutiile de vopsea Newlife Paints
Cutiile de vopsea Newlife Paints

Reprezentantii companiei estimeaza ca, doar in Marea Britanie, 50 de milioane de litri de vopsea ajung anual fie la gropile de gunoi, fie in incineratoare. In Europa, este vorba despre o risipa de 300 de milioane de litri.

Newlife Paints vede aceasta risipa ca pe o oportunitate. In acest moment, planuieste sa se extinda in Olanda si in Belgia, vanzand licente pentru procesul tehnologic si tehnologiile folosite.


Raportul Sustania100 poate fi descarcat in format PDF sau vizualizat online, pe site-ul Sustania. In articole urmatoare, va vom prezenta idei si din alte domenii.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro


1701

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Inovatie sociala | Produse responsabile | Reciclare

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.