RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


3 idei de afaceri sustenabile, din domeniul alimentar

3 idei de afaceri sustenabile, din domeniul alimentar

Descoperiti cum pot rezolva companiile probleme precum risipa alimentara, supraexploatarea solurilor sau folosirea pesticidelor.

(13 iul 2015)

Sustainia, un consortiu de experti si organizatii, printre care se numara si companii precum Microsoft, General Electric, Philips Lighting, Novo Nordisk si IKEA, a publicat recent a patra editie a unui top al celor mai performante 100 de idei de afaceri sustenabile. Topul se numeste Sustainia100 si este intocmit anual, cu scopul de a oferi exemple simple si functionale, care sa fie utile atat investitorilor si oamenilor de afaceri, cat si consumatorilor.

Pentru editia de anul acesta, au fost analizate 1.500 de proiecte din 74 de tari, din urmatoarele 10 domenii: constructii, industria alimentara, industria modei, transport, IT, educatie, energie, sanatate, orase si resurse.

Intr-un articol precedent, v-am prezentat 3 modele de afaceri legate de reciclarea deseurilor. In continuare, va vom descrie cateva initiative din domeniul alimentar, prin care anteprenorii incearca sa reduca risipa alimentara, sa dezvolte agricultura urbana sau sa diminueze cantitatea de pesticide folosita in agricultura.

Fructe si legume urate, cu 30% mai ieftine


La nivel global, irosim anual cel putin 30% din mancarea pe care o producem. In cazul legumelor si fructelor, situatia este si mai grava: se arunca 45% din ceea ce se cultiva. O mare parte din aceste alimente ajung la groapa de gunoi chiar inainte de a se strica. Motivul? Supermarketurile nu le accepta din ratiuni estetice.

Intermarche, un supermarket din Franta, a initiat o campanie de vanzare a alimentelor urate. Cu o strategie de marketing inteligenta si cu preturi mai mici cu 30%, au reusit sa vanda 1,2  tone de legume si fructe in primele 2 zile ale campaniei si sa creasca traficul in supermarketurile sale cu 24%.

Posterul campaniei de vanzare a legumelor si fructelor urate


Blocuri de legume, in Singapore


Sky Greens este un cultivator de legume din Singapore care foloseste un sistem de plantare vertical, hidraulic, cu un mecanism de irigare cu circuit inchis. Tavile cu legume sunt dispuse una peste cealalta, pe o inaltime echivalenta cu cea a unui bloc de trei etaje.

Modalitatea de cultivare a legumelor de catre Sky Greens

Cu ajutorul acestui sistem, producatorul sustine ca sporeste productivitatea muncii si a terenului, producand de 10 ori mai mult. Totodata, nu are nevoie de pamant arabil si foloseste doar 5% din cantitatea de apa si doar 25% din cea de pesticide de care ar fi avut nevoie pentru a produce aceeasi cantitate de legume in mod traditional. De asemenea, faptul ca nu depinde de fertilitatea unui sol sau de conditii de mediu ii garanteaza siguranta produtiei.

Cantitatea de energie necesara pentru functionarea intregului sistem este de 40 Wh, echivalentul consumului unui bec incandescent mic.

Sky Greens ofera astfel o solutie sustenabila pentru criza alimentara. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, pana in 2050, 70% din populatia planetei va locui in orase. Prin urmare, pamanturile din jurul oraselor  se vor degrada semnificativ, din cauza supraexploatarii.

Gandaci pe post de pesticide


Folosirea pesticidelor in agricultura are un impact negativ atat asupra apelor, pe care le poate contamina, cat si asupra pasarilor, pestilor si a altor vietuitoare.  De asemenea, unele daunatoare au dezvoltat o rezistenta la pesticidele comune, ceea ce impune folosirea unor substante din ce in ce mai puternice. SUA cheltuie anual 1,5 miliarde de dolari pentru a repara daunele cauzate de folosirea pesticidelor.

Solutia dezvoltata de BioBee, o companie americana,  consta in folosirea unor insecte care ataca daunatoarele. E vorba despre paianjeni, gandaci, buburuze si albine. BioBee cresc insectele si apoi le trimit fermierilor.

Fermieri care folosesc solutia de controlare a daunatorilor dezvoltata de BioBee

Metoda poate reduce cu 70% cantitatea de pesticide necesara pentru cultivarea citricelor, maslinelor sau altor fructe mediteraneene si cu 80% pentru cultivarea capsunilor, ardeilor sau a cerealelor. De asemenea, in cazul cultivarii rosiilor, albinele ajuta la polenizare, crescand productivitatea cu 25%.

Raportul Sustania100 poate fi descarcat in format PDF sau vizualizat online, pe site-ul Sustainia. In articole urmatoare, va vom prezenta idei si din alte domenii.


Material realizat de Irina Breniuc, Redactor ResponsabilitateSociala.ro

2477

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Inovatie sociala

Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.