RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Promovarea unei cauze (Cause Promotion)

Este un tip de program prin care compania contribuie cu bani sau alte resurse pentru:
  • a creste notorietatea si preocuparea publicului pentru o cauza, sau
  • pentru a mobiliza publicul sa doneze, sa participe sau sa voluntarieze in sprijinul unei cauze.
Focusul principal il constituie comunicarea persuasiva in sprijinul unuia dintre obiectivele de mai sus. De aceea investitia principala a companiei consta in finantarea si/sau implementarea campaniei de comunicare.

Daca in urma campaniei rezulta fonduri sau alte bunuri, acestea sunt de obicei preluate si gestionate de unul sau mai multi parteneri (institutii publice sau organizatii neguvernamentale).

Studiu de caz - British Airways
change_for_good.jpgAproximativ 16 milioane de americani calatoresc anual in Europa. Sansele sunt mari ca la intoarcere sa le ramana prin buzunare monezi straine, pe care nu le vor mai folosi.

British Airways s-a gandit sa foloseasca acest fapt, devenind in 1994 partener cu UNICEF, in cadrul programului „Change for Good”. Prin intermediul programului, British Airways incearca sa ii convinga pe pasagerii curselor sale sa doneze monedele si bancnotele straine pentru un fond al UNICEF destinat ajutorarii copiilor defavorizati. Pentru a face asta, calatorii gasesc la urcare plicuri speciale, pe scaunele lor (vezi foto).

Programul a fost inca de la inceput un succes: in doar 5 saptamani de la lansare, s-au strans 100.000 de lire. Pana in 2005 British Airways a colectat 21 milioane de lire pentru UNICEF, adica jumatate din totalul fondurilor stranse in cadrul programului „Change for Good”.

Ce poti urmari printr-o campanie de promovare a unei cauze:
  • Sa starnesti preocuparea publicului pentru o cauza (ex. prin prezentarea unor statistici sau a unor marturii despre numarul de batrani sau de copii fara adapost, despre numarul de caini vagabonzi care sunt ucisi in fiecare zi etc.)
  • Sa convingi publicul sa afle mai multe despre o cauza (ex. intrand pe un site, participand la un seminar, solicitand o brosura sau un pachet educational)
  • Sa convingi publicul sa doneze timp pentru a sprijini o cauza (ex. actiuni de ecologizare)
  • Sa convingi publicul sa doneze bani pentru o cauza (ex. printr-o sectiune de pe site-ul companiei unde vizitatorii sa doneze bani unor ONG-uri partenere, prin recipiente speciale plasate in punctele de desfacere etc.)
  • Sa convingi publicul sa doneze valori ne-financiare (ex. haine, aparate electrocasnice, carti, jucarii etc.)
  • Sa convingi publicul sa participe intr-un fel sau altul alaturi de cauza (ex. sa semneze o petitie, sa participe la un eveniment memorial, la un concert de protest, la o expozitie de arta etc.)

Cand este potrivita campania de promovare a unei cauze:


Atunci cand vrei sa subliniezi pozitionarea brandului

O campanie in sprijinul unei cauze te poate ajuta sa scoti in evidenta o valoare sau o caracteristica a brand-ului tau. Spre exemplu: o campanie prin care se obtin bani pentru bursele acordate unor copii exceptionali, dar care provin din familii sarace poate sustine angajamentul brand-ului tau pentru „performanta”. O campanie pentru infiintarea de telecentre la sate poate fi o dovada ca brand-ul tau crede in „inovatie”.

Mai ales atunci cand campania in care te implici este prima care abordeaza o anumita tema, ai toate sansele sa castigi un avantaj pe termen lung in fata concurentei.

Studiu de caz - The Body Shop
Pentru brandul The Body Shop, atributele „natural” si „activist” sunt centrale. Din 1990, compania s-a angajat sa convinga publicul ca testarea produselor cosmetice pe animale este nu numai inumana ci si inutila din punct de vedere stiintific. Produsele companiei au fost inscriptionate cu mesajul cheie: „Against Animal Testing”. Astfel a reusit sa se pozitioneze ca producatorul de cosmetice care spune „nu” suferintei animalelor.

In 1996 The Body Shop a convins 4 milioane de oameni sa semneze o petitie care cerea interzicerea testelor pe animale in tarile UE. Ca urmare, in 1998 Marea Britanie a interzis testele si apoi alte 4 tari i s-au alaturat: Germania, Austria, Belgia si Olanda. In 2003 Parlamentul European a adoptat o decizie prin care le-a impus tuturor producatorilor din industria cosmetica sa inceteze orice teste pe animale pana cel tarziu in 2009.
Un avantaj atunci cand urmaresti sa subliniezi pozitionarea brand-ului este sa ai o baza mare de consumatori. Astfel le vei putea transmite mesajul campaniei si prin intermediul produselor sau al punctelor de distributie (ex. inscriptionand mesajul pe ambalaje sau lansand noi produse dedicate campaniei).

Atunci cand vrei sa obtii mai multa vizibilitate

In masura in care cauza pe care o promovezi este importanta pentru liderii de opinie, acestia vor vorbi mai departe despre gestul tau. Pentru asta este bine sa ai o relatie apropiata si sa ceri feed-back de la jurnalisti sau de la alti formatori de opinie.

Impactul mediatic al campaniei va creste pe masura ce acesti formatori de opinie vor simti ca sunt implicati si ca rezultatul le apartine si lor.

Atunci cand nu ai resurse decat pentru o implicare limitata in rezolvarea problemei

Probabil ca orice companie si-ar dori ca odata ce s-a implicat intr-o cauza sociala sa poata spune ca a mers pana la rezolvarea ei. Acest lucru este insa rareori posibil. De cele mai multe ori este nevoie de costuri si de o perioada de timp semnificative.

De aceea e bine sa vezi procesele de schimbare sociala ca avand doua etape. Prima este cea de constientizare a problemei. Cea de-a doua presupune actiunea concertata a mai multor actori sociali pentru a schimba un comportament sau pentru a corecta o deficienta de sistem.

Chiar daca nu ai resurse suficiente decat pentru a parcurge prima etapa, implicarea ta poate sa fie declansatorul unei schimbari de mai mari proportii. Pentru asta e important ca mesajele sa fie sincere, iar actiunile tale sa convinga.

Probabil ca succesul celor 13 ani de campanie ai The Body Shop impotriva testelor pe animale se datoreaza si credibilitatii mesajului pe care compania il transmite inca de pe homepage:

"Never doubt that a group of thoughtful, commited citizens can change the world, indeed it's the only thing that ever does" (The Body Shop)

Concentrarea pe modificarea unor comportamente face obiectul altui tip de program: marketingul social.

 
Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro