RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Solutii propuse de autoritati pentru stimularea practicilor de afaceri responsabile

  European CSR Lessons Avem nevoie de o legislatie clara si de o cultura a responsabilitatii sociale a companiilor, a fost concluzia subliniata de oficialitatile romane prezente la European CSR Lessons 2013. Va prezentam cateva din solutiile concrete propuse de autoritati.


de European CSR Lessons
Eveniment organizat de - ResponsabilitateSociala.ro

Nu avem nevoie doar de o legislatie clara, ci si de o cultura in privinta responsabilitatii sociale a companiilor - aceasta a fost principala concluzie a dezbaterii ”Politici publice de CSR in Europa si in Romania”, unul din cele mai importante momente ale conferintei European CSR Lessons.

In contextul noii Directive a Comisiei Europene, dezbaterea si-a propus sa implice autoritatile intr-un dialog pe tema practicilor responsabile, care sa creeze premisele unor politici publice specializate in domeniul CSR.

Oficialitatile prezente la dezbatarea La dezbatere au participat: Ramona Manescu (Europarlamentara si Vice-Presedinta a Grupului ALDE), Gabriela Cretu (Senator si fosta membra a Parlamentului European), Codrin Scutaru (Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii), Manuel Donescu (Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei), Augustin Ioan (Subsecretar de Stat in cadrul Ministerului Tineretului si Sportului) si Paul Scott  (Director General, CorporateRegister.com).

In deschiderea dezbaterii, expertul international in raportare Paul Scott a facut o scurta prezentare a legislatiei europene in domeniul raportarii de sustenabilitate.Apoi, oficialitatile romane au subliniat necesitatea unei legislatii clare cu privire la responsabilitatea sociala a companiilor si au vorbit despre beneficiile practicilor de CSR pentru sectorul privat si pentru societate. In primul rand, insa, au cazut de acord asupra nevoii de a pune subiectul pe agenda publica.

Solutiile oferite de autoritati pentru stimularea practicilor de CSR


Europarlamentara Ramona Manescu a subliniat ca este important ca guvernele statelor membre sa faca mai mult decat sa constate si sa salute demersurile companiiilor, ci sa stimuleze implicarea acestora prin masuri concrete. ”Ajutand companiile, vom ajuta de fapt economia nationala, iar acest lucru va atenua, in final, efectele crizei economice”, a spus Ramona Manescu in cadrul dezbaterii.

Ea a enumerat trei modalitati, discutate in Parlamentul European, prin care statele pot stimula dezvoltarea unei culturi a responsabilitatii sociale, respectiv:
  • Prezentarea beneficiilor pe care practicile responsabile le aduc atat societatii, cat si mediului de afaceri.
  • Oferirea de stimulente pentru companiile responsabile (prin facilitati fiscale sau includerea criteriilor sociale si de mediu in politicile de achizitii publice)
  • Uniformizarea legislatiei din statele membre, creeand astfel premisele unei concurente echitabile.


Si Gabriela Cretu, Senatoare si fosta membra a Parlamentului European, a spus ca luarea in considerare a criteriilor sociale si de mediu in achizitiile publice ar trebui sa fie obligatorie. Printre solutiile de incurajare a implicarii companiilor, senatoarea a mai mentionat transformarea autoritatilor publice in agenti responsabili, constituirea lor in modele si implicarea media in promovarea practicilor responsabile.Codrin Scutaru
, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Muncii, a spus ca “Responsabilitatea sociala corporativa trebuie sa devina un subiect important pe agenda publica din Romania si pentru asta trebuie sa facem toti un pas inainte.” Augustin Ioan
, Subsecretar de Stat in Ministerul Tineretului si Sportului, a subliniat oportunitatile pe care practicile de CSR le pot crea pentru absolventii romani, care sunt in cautarea unui loc de munca. Colaborarea cu companiile in aplicarea unor noi proiecte de lege precum Legea internshipului sau Legea voluntariatului ar putea creste semnificativ rata de insertie pe piata muncii a tinerilor din Romania.Beneficiile practicilor responsabile


In ceea ce priveste beneficiile aduse de comportamentul responsabil al mediului privat, oficialitatile au enumerat: recastigarea increderii consumatorilor, stimularea redresarii economice, accesul la capital strain si intrarea pe piete noi.

Iata, pe scurt, ce au spus cativa din politicienii prezenti la dezbatere:
dezbatere_ramona_th.jpg
Ramona Manescu despre redresarea economica: “In contextul crizei economice, un beneficiu absolut evident este acela ca responsabilitatea sociala poate stimula redresarea  economica. Ma refer la cresterea competitivitatii, la crearea de locuri de munca si la dezvoltarea de noi piete, care sunt, pe de-o parte, in beneficiul companiei, dar si in beneficiul comunitatii, pe de alta parte.”

dezbatere_cretu_th.jpgGabriela Cretu despre recastigarea increderii consumatorilor: “Orice sondaj spune ca mediul de afaceri are o imagine mai rea decat politicienii. 90% dintre cetateni cred ca averile au fost facute de o maniera imorala sau ilegala. Si atunci, adoptarea unui comportament economic responsabil de catre toti agentii economici devine o necesitate pentru a reconstrui increderea ca performanta economica se poate face si prin mijloace etice sustenabile si care sa nu omita interesul celuilalt: angajat, consumator, societate.”

dezbatere_manuel_th.jpgManuel Donescu despre accesul la capital: “Acordarea de credite se face tot mai mult pe baza unor criterii sociale si de mediu, institutiile financiare solicitand asemenea analize de impact. In plus, investitorii straini si actionarii se intereseaza foarte atent de modul in care sunt respectate aceste standarde de mediu.”
Material realizat de Andreea Giuclea, Redactor ResponsabilitateSociala.ro.


4543

Biografie European CSR Lessons

 

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Tendinte CSR | Stakeholder engagement


Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro