RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


INTERVIU: Sebastian Marcusanu despre responsabilitatea institutiilor financiare

Sebastian Marcusanu Invitatul UniCredit Tiriac Bank la European CSR Lessons 2012 vorbeste despre sustenbilitatea sectorului financiar si despre cum si-a reevaluat Grupul UniCredit strategia in contextul crizei economice.

de Sebastian Marcusanu
Manager in Departamentul de Sustenabilitate - UniCredit Group

Sebastian Marcusanu a fost unul din speakerii internationali prezenti la European CSR Lessons, eveniment care a avut loc pe 15 si 16 mai.

I: Ne puteti spune mai multe despre ce intelege UniCredit prin creditare responsabila?


Sebastian Marcusanu: credem ca e responsabilitatea noastra sa avem grija de interesul clientilor nostri, astfel ca, atunci cand oferim finantare, vrem sa oferim produse si servicii care raspund nevoilor lor financiare, se potrivesc profilului lor de risc si le ofera valoare pe termen lung.

Din aceasta perspectiva, transparenta si simplitatea sunt esentiale si incercam sa ne asiguram ca documentele noastre sunt simple si clare, atat in ceea ce priveste carcateristicile produselor cat si in activitatile noastre de marketing.

In acelasi timp, vrem sa fim aproape de comunitatile noastre, prin stimularea incluziunii financiare a categoriilor vulnerabile de populatie. Astfel, produsele si serviciile noastre adaptate sustin participarea imigrantilor in sistemul bancar, asista organizatii non-profit cu modele de servicii dedicate, ofera tinerilor produse si servicii care li se potrivesc, sprijinindu-i in acelasi timp pe cei talentati in studiile lor, si consolideaza cunostintele financiare ale publicului, ajutandu-i sa ia decizii financiare informate.

Ca si banca, suntem de asemenea constienti de impactul semnificativ din punct de vedere social si de mediu pe care il pot avea deciziile noastre de finantare. Politicile si practicile Grupului iau in calcul nu doar efectele economice traditionale, dar si impactul non-financiar, luand aici in calcul consideratii sociale si de mediu.

Nu in ultimul rand, in timpul crizei economice globale am creat diferite solutii de refinantare si restructurare a datoriilor pentru familiile si firmele care au trecut prin dificultati de rambursare.

I: Care sunt cerintele stakeholderilor, ce se asteapta de la o institutie financiara?


Sebastian Marcusanu:iSebastian Marcusanu la European CSR Lessonsn 2011, Grupul UniCredit a realizat o analiza care ne-a ajutat sa determinam aspectele dezvoltarii durabile considerate semnificative de catre stakeholderii nostri. De asemenea, ne-a ajutat sa identificam problemele care necesita o atentie strategica si operationala, deoarece atag dupa sine anumite oportunitati si riscuri legate de dezvoltarea durabila.

Rezultatele evaluarii au indicat faptul ca principala noastra prioritate sunt clientii. Astfel, ne propunem sa le raspundem prompt nevoilor de proximitate si de a fi o organizatie transparenta si de incredere, incepand cu atentia pe care o acordam calitatii produselor si serviciilor, eficientei procedurilor si transparentei proceselor de luare a deciziilor.

De asemenea, incercam sa mentinem o relatie transparenta cu investitorii si cu pietele financiare, in timp ce intelegem nevoile teritoriilor in care operam, parte a angajamentului de a raspunde asteptarilor stakeholderilor.

Consultarea stakeholderilor este un element cheie al strategiei noastre de dezvoltare durabila si al eforturilor noastre de a construi relatii de lunga durata. Intelegerea stakeholderilor nostri, prin activitati de consultare bine concepute, ne ajuta sa ne gestionam angajamentele si initiativele cat mai eficient si sa raspundem ingrijorarilor si asteptarilor acestora.

I: De ce proiect recent de CSR sunteti cel mai mandru si de ce?


Sebastian Marcusanu: una din provocarile noastre la UniCredit este de a creste gradul de constientizare in randul colegilor asupra aspectelor de sustenabilitate, explicandu-le importanta initiativelor existente atunci cand vine vorba de performanta sustenabila si inspirandu-i sa contribuie, la randul lor, prin comportamentul lor de zi cu zi, la o afacere mai sustenabila.
 
In septembrie 2011, am demarat o actiune in acest sens, prin Ziua Anuala UniCredit dedicata sustenabilitatii. Evenimentul s-a numit "Facand o diferenta in fiecare zi" si a presupus impartasirea viziunii CEO-ului si echipei de conducere, in timp ce colegii din toate tarile in care suntem prezenti au fost incurajati sa se gandeasca la ce inseamna sustenabilitatea in profesia lor si la cum poate imbunatati un comportament sustenabil la relatia cu clientii, colegii si comunitatile.

I: Fiind implicat in dezvoltarea raportului anual de sustenabilitate al UniCredit, cat de importanta credeti  ca este transparenta activitatilor de CSR?


Raportul de sustenabilitate al Grupului UniCredit pe 2011 Sebastian Marcusanu: e foarte importanta si apreciata de catre stakeholderii nostri. Ca o modalitate de a-si mentine legitimitatea sociala, cred ca o companie trebuie sa ia in serios responsabilitatea de a oferi stakeholderilor o comunicare transparenta, consistenta si relevanta, conform asteptarilor lor legitime.

In 2011 am lansat cea de-a 11-a editie a raportului UniCredit Sustainability Report, care rezuma conexiunile dintre strategiile de business, gestionarea relatiilor cu stakeholderii si principalele activitati ale Grupului.

I: Cum credeti ca a afectat criza economica dezvoltarea de programe de CSR, in special in domeniul financiar?


Sebastian Marcusanu: criza actuala a schimbat radical mediul economic global si a influentat puternic multe companii, inclusiv din sectorul financiar. Cred ca, mai mult decat oricand, practicile sustenabile sunt fundamentale pentru succesul nostru, ca o institutie financiara.

La UniCredit privim criza ca o oportunitate de a construi o banca mai puternica. In 2011, am reevaluat strategia in contextul noii realitati economice, reorientandu-ne pe anumite domenii principale.
  • Stabilirea unei directii clare de dezvoltare durabila, pentru a ne asigura statutul de banca comerciala europeana solida, cum e prevazut in planul nostru strategic.
  • Cresterea gradului de constientizare asupra dezvoltarii durabile in randurile angajatilor - cea mai valoroasa resursa a noastra - ca un instrument de construire a unei culturi corporative puternice.
  • Consolidarea abordarii integrate a managementului riscului, prin investitia intr-o intelegere mai profunda a riscurilor si in solutii de guvernare prin care sa gestionam mai bine activitatile care pot genera astfel de riscuri reputationale.
  • Aprofundarea relatiilor cu stakeholderii nostri si identificarea celor mai importante probleme pentru ei, cat si a modalitatilor prin care putem raspunde cel mai bine.

I: Cum vedeti evolutia si viitorul responsabiliatii sociale corporative, care vor fi principalele provocari in viitor?

 
Sebastian Marcusanu: cred ca sustenabilitatea va fi integrata tot mai mult in strategia de afaceri a companiilor, in loc de a fi tratata ca un concept separat. Si, fie ca le place sau nu, bancile sunt plasate tot mai mult in centrul unei retele globale a responsabilitatii.

Alegerile responsabile isi au originea intr-o cultura corporativa puternica, astfel ca este esential sa continuam sa investim in cresterea gradului de constientizare asupra importantei sustenabilitatii si in crearea de sinergii intre diferitele functii ale afacerii, care lucreaza in stransa legatura cu teritoriile.

Consultarea stakeholderilor este importanta si trebuie sa se desfasoare ca un proces continuu, in timp ce impartasirea de lectii, colaborarea si cooperarea cu alte banci va duce la cresterea standardelor in intregul sector.


Interviu realizat de Andreea Giuclea, Redactor ResponsabilitateSociala.ro.


4009

Biografie Sebastian Marcusanu

Sebastian Marcusanu este Manager in Departamentul de Sustenabilitate al Grupului UniCredit si este responsabil de promovarea politicilor interne cu privire la gestionarea riscurilor reputationale, de mediu si sociale. De asemenea, se ocupa de relatia cu diferite organizatii neguvernamentale si organizatii internationale de specialitate, precum UN Global Compact.

Sebastian are o experienta de peste 9 ani in cadrul UniCredit si a inceput sa lucreze in Departamentul de Sustenabilitate de la sediul central din Milano in 2009. Din aceasta pozitie a fost implicat in gestionarea si coordonarea unor proiecte precum redactarea Raportului de Sustenabilitate al Grupului, evaluarea reputatiei sau dezvoltarea unor politici interne referitoare la aspecte sensibile de business.

Participa, de asemenea, in mai multe initiative si grupuri de lucru internationale care au obiectivul de a promova practicile de creditare responsabila pentru banci si alte institutii financiare, cum ar fi Equator Principles si Thun Group

Sebastian a absolvit Facultatea de Stinte Politice si Administrative la Universitatea Bucuresti. A urmat ulterior mai multe cursuri in domeniul sustenabilitatii, printre care si un program de master in “Corporate Citizenship - Strategii integrate de responsabilitate sociala“ organizat de Fondaca Italia, in colaborare cu Scuola Superiore Sant'Anna di Pisa si Winston Center for Leadership and Ethics del Boston College.

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Produse responsabile | Incluziune si diversitate | Drepturile omului | Stakeholder engagement


Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro