RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


INTERVIU Paolo D"Anselmi despre responsabilitatea tuturor

Paolo D'Anselmi Specialistul in CSR si politici publice spune ca este momentul pentru o schimbare de perspectiva, prin care sa ne uitam si la responsabilitatea institutiilor publice, pe langa cea a companiilor.

de Paolo D'Anselmi
Professor - University of Rome Tor Vergata

Interviu realizat de Andreea Giuclea, cu ocazia “Conferintei internationale de CSR, Etica si Afaceri Sustenabile”, organizata de Academia de Studii Economice si de Centrul pentru Studii Avansate in Management si Etica Aplicata.

I: Domnule D’Anselmi, avand o experienta larga in domeniul sustenabilitatii, cum vedeti etapa actuala in care se afla responsbilitatea sociala corporativa?

GRINe indreptam catre prevederile noii versiuni a standardului Global Reporting Initiative, G4, care vor include delimitari mai largi ale responsabilitatii companiilor. CSR-ul este in continuare o chestiune in dezbatere, dar niciun cadru sau structura predefinita nu ne va invata vreodata cum sa avem o implicare semnificativa si de impact, dincolo de CSR-ul mainstream, care este echivalentul unei atitudini de tipul “sa faci bine”.

Cred insa ca ar trebui sa ne schimbam un pic perspectiva si sa ne uitam si la responsabilitatile guvernelor si ale administratiilor publice. Prea des privim guvernele doar ca institutii politice si nu ca organizatii care desfasoara o activitate, deci nu foarte diferite de corporatii.

I: In lucrarile si prezentarile dvs, va referiti la conceptul "accounting for work", ne puteti explica la ce se refera?

”Accounting for work” se refera la responsabilitatea pentru impactul larg al tuturor organizatiilor care defasoara activitati. Se refera la CSR-ul generalizat, care face parte din core business si prin care toate organizatiile sunt responsabile pentru impactul activitatii economice, dincolo de simplele rapoarte financiare.
    
Si cand vorbesc despre organizatii, ma refer atat la corporatii private cat si la administratii publice si organizatii non-profit, de la industriile de extractie pana la organizatii religioase. Toti trebuie sa fie responsabili pentru munca lor. In societatea complexa in care traim, munca nu este un bun in sine, asa ca trebuie sa existe o raspundere pentru ea.

I: Vorbiti in cartea "Values and Stakeholders in an Era of Social Responsibility", despre un termen numit the unkown stakeholder. La ce se refera?

'Values and Stakeholders in an Era of Social Responsibility'Stakeholderul necunoscut” este stakeholderul care este uitat, care nu este luat in considerare si care, de multe ori, nici nu este constient de rolul sau. De exemplu, poporul Indio, care nu a fost consultat inaintea constructiei unui proiect hidroenergetic in Brazilia, au obtinut in instanta o decizie de suspendare a respectivei constructii. Sau IMM-urile, care nu sunt recunoscute pe scena politica.

Exista, de asemenea, si stakeholderi necunoscuti negativi, care profita in mod iresponsabil de pe urma unor situatii. Putem mentiona aici angajatii guvernamentali, care castiga salarii fara a fi raspunzatori pentru munca lor.

I: Cat de dezvoltat este domeniul CSR in Italia, cum inteleg companiile importanta lui?

Ca peste tot in lume, CSR-ul in Italia este vazut ca CSR mainstream, cu cateva cazuri in care este inclus in core business. Rapoartele de CSR sunt intalnite in special in randul corporatiilor mari. Nu as putea sa cuantific fenomenul, dar as estima ca 50% din companiile listate la bursa publica rapoarte de CSR. E de prisos sa mentionez ca organizatiile guvernamentale, care opereaza 50% din produsul intern brut si angajeaza 15% din forta de munca, nu publica astfel de rapoarte.

I: Care credeti ca vor fi tendintele in 2012 in acest domeniu?

Principala provocare in acest domeniu este de a genera responsabilitate din partea guvernelor, pentru ca ele cer aceasta responsabilitate de la sectorul privat, dar continua sa actioneze intr-un mod iresponsabil.

In prezent, aceasta responsabilitate este perceputa de public ca o problema locala, motiv pentru care cei din mediul concurential nu se unesc pentru a monitoriza organizatiile guvernamentale centrale sau locale, care nu sunt supuse concurentei. Cred ca reprezentantii acestui mediu ar trebui sa-si largeasca anvergura activitatilor de lobby si sa ceara guvernelor sa fie responsabile pentru activitatile lor.3484

Biografie Paolo D'Anselmi

Paolo D’Anselmi lucreaza in consultanta si analiza de politici publice din 1981. De asemenea, preda un curs de CSR la Universitatea Rome Tor Vergata. Este absolvent de Inginerie Electrica, in cadrul facultatii Roma Sapienza, si de Politici Publice, la Harvard.

Paolo D’Anselmi este autorul cartii “Values and Stakeholders in an Era of Social Responsibility”, aparuta in 2011. In prezent, lucreaza la o noua carte, cu titlul provizoriu “Making Peace with Ourselves and with Capitalism”.

Mai multe informatii despre autor puteti gasi pe blogul sau si pe pagina de Facebook.


Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Tendinte CSR | Rapoarte CSR | Stakeholder engagement


Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro