RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


INTERVIU: Julio Gonzalez Ronco despre Fundatia Real Madrid

Julio  Gonzalez Ronco Directorul executiv al Fundatiei Real Madrid vorbeste despre implicarea in comunitate a uneia din cele mai populare echipe de fotbal din lume si despre cum sportul, si mai ales fotbalul, poate contribui la integrarea sociala a grupurilor marginalizate.

de Julio Gonzalez Ronco
General Manager - Fundatia Real Madrid

Interviul a fost realizat cu ocazia lansarii Scolii sociale de fotbal din Bucuresti a Fundatiei Real Madrid, eveniment la care a fost prezent si Julio Gonzalez Ronco.

I: Ce ne puteti spune despre responsabilitatea unei echipe de fotbal?


Julio Gonzalez: clubul Real Madrid, ca fenomen social, este admirat de milioane de copii din intreaga lume si asta este o responsabilitate mare pentru noi. Acesta este si motivul pentru care clubul a creat Fundatia, pentru a ajuta copiii si colectivele aflate in risc de excluziune sociala sau din medii violente. Zi de zi, prin activitatile desfasurate, incercam sa schimbam vietile celor care sufera.

I: De ce ati ales Romania pentru a deschide prima academie sociala de fotbal din Europa de Est?


Antrenamentele scolii sociale de fotbal din BucurestiJulio Gonzalez: in primul rand, Fundatia Real Madrid urmareste sa aiba o prezenta continua si durabila la nivel global, lucrand cu si pentru copiii si tinerii dezavantajati. Suntem prezenti in 65 de tari, unde avem peste 200 de scoli si academii, cu peste 40.000 de participanti.

Romania este una din ultimele tari care au intrat in Uniunea Europeana si asta e unul din motivele pentru care am deschis si aici o scoala. Un alt motiv este faptul ca Spania are o comunitate de romani foarte extinsa, fiind cel mai mare grup de imigranti, aproape un milion de romani.

I: Cum functioneaza o scoala sociala de fotbal?


Julio Gonzalez: scolile sociale ale Fundatiei Real Madrid reprezinta un instrument care ofera tinerilor o educatie completa, cu ajutorul sportului. Acestia invata valori precum disciplina, efortul, solidaritatea, egalitatea, leadership-ul sau respectul. Asociatii nostri locali sunt responsabili de transmiterea acestor valori ale Fundatiei in fiecare din tarile in care suntem prezenti. Antrenorii Fundatiei viziteaza fiecare scoala si lucreaza direct cu antrenorii de acolo, care vor desfasura activitatile cu copiii si care vor instrui, la randul lor, alti antrenori.  

Programul este impartit in patru domenii principale: pregatire fizica, pregatire tactica, pregatire psihologica, sociala si educationala si pregatire in formare metodologica.

Antrenamentele scolii sociale de fotbal din BucurestiFilosofia din spatele acestor academii este de a dezvolta anumite abilitati care sa-i ajute pe tineri sa se dezvolte ca oameni, iar competitia si performanta sportiva ocupa un loc secundar.

Sporturile de echipa dezvolta si imbunatatesc abilitatile de comunicare, de gestionare a emotiilor si creeaza un sentiment de identitate si apartenenta. Ele nu tin cont de bariere geografice, de limba sau de nationalitate. Intr-o echipa, fiecare jucator este important, iar nationalitatea, cultura, religia sau alte diferente de acest gen nu exista.

De aceea, sportul reprezinta un instrument ideal de transmitere a valorilor pozitive in intreaga lume. Iar prin activitatile pe care le desfasoara, Fundatia isi propune sa creeze obiceiuri sanatoase in cadrul familiei si a societatii, cu scopul de a modela generatiile viitoare.

I: Si ce alte activitati desfasoara Fundatia?


Julio Gonzalez: copiii sunt viitorul si cel mai important si delicat grup tinta, dar suntem constienti de importanta promovarii sportului pentru toata lumea, fara bariere. Astfel ca derulam proiecte pentru diferite grupuri aflate in risc de excluziune, precum cei din penitenciare si adaposturi sau cei cu dizabilitati fizice sau intelectuale.

Lansarea scolii sociale de fotbal din BucurestiIn penitenciarele din Spania, de exemplu, Fundatia faciliteaza reinsertia detinutilor, prin activitati sportive (fotbal si baschet), dar si printr-o serie de programe sociale care promoveaza dezvoltarea unor valori pozitive, precum munca in echipa, acceptarea si respectarea regulilor si a celor din jur.

In centrele de integrare sociala, Fundatia incearca sa contribuie la integrarea sociala a copiilor imigranti si a familiilor acestora, prin activitati fotbalistice comune si prin alte programe educationale adiacente.

Mai desfasuram programe sportive pentru varstnici, pentru imbunatatirea aptitudinilor fizice a acestora, dar si in spitale, unde incercam sa  implementam jocuri si activitati distractive pentru copii. Activitatile recreative si sportive sunt extrem de benefice pentru imbunatatirea moralului lor si pot reprezenta un loc de intalnire cu parintii si familiile, mai ales in perioadele lungi de spitalizare.

I: Cum e finantata Fundatia, care e relatia cu clubul de fotbal?


Julio Gonzalez: din 1997, de cand a luat nastere Fundatia, clubul Real Madrid sustine anual costurile structurale, institutionale si pe cele legate de branding, oferind terenuri de fotbal si spatii pentru birouri.

Dar pe langa contributia clubului, mai avem sprijinul a mii de donatori individuali, persoane care iubesc fotbalul si sustin activitatile noastre educationale, si a catorva companii. Acestea colaboreaza cu noi ca parte a politicilor lor de responsabilitate sociala, deoarece cred in metoda noastra, care combina componenta educationala cu cea sociala.


Interviu realizat de Andreea Giuclea, Redactor ResponsabilitateSociala.ro.


3701

Biografie Julio Gonzalez Ronco

Julio Gonzalez Ronco ocupa functia de Director General al Fundatiei Real Madrid incepand din 1999. In plus, este secretar al Comisiei de Etica si al Comisiei legale din cadrul Comitetului Olimpic Spaniol.

Are un doctorat in Drept obtinut la Universitatea Complutense din Madrid si a oferit consultanta legala Comitetului Olimpic Spaniol, precum si altor institutii si companii.

De asemenea, a contribuit la scrierea unor publicatii pe teme sportive si de management in sport, precum "A Goal to the Future” sau “City Councilor Guide to Sports”.
 

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Educatie | Inovatie sociala | Incluziune si diversitate | Sport


Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro