RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


Interviu Alina Porumb: Fundatiile comunitare - liantul intre nevoile si resursele comunitatii

Alina Porumb Directorul Programului de Fundatii Comunitare al ARC explica de ce este nevoie de fundatii comunitare in orasele din Romania si descrie rolul pe care il joaca acestea in stimularea initiativelor locale.

de Alina Porumb
Director Programul de Fundatii Comunitare - Asociatia pentru Relatii Comunitare

I: Cu ce e diferita o fundatie comunitara de orice alt ONG?


Alina Porumb: o fundatie comunitara sustine dezvoltarea comunitatii ca intreg. Ea ajuta liderii din comunitate, inclusiv alte ONG-uri, sa rezolve probleme locale, dar nu este orientata pe un singur domeniu sau arie de dezvoltare. De asemenea, in loc sa se implice direct in actiune, fundatia sustine capacitatea de actiune a locuitorilor si organizatilor locale, oferind un cadru de cooperare, de mobilizare si distribuire a resurselor.

Stimularea participarii
comunitatii prin bani si cunoastere, cat si acordarea de finantari si burse sunt actiuni specifice unei fundatii comunitare.

Asadar, fundatia comunitara este la randul ei un ONG, dar de un tip aparte, avand un scop larg de dezvoltare comunitara si o abordare specifica, axata pe implicarea comunitatii atat in generarea de resurse, cat si in desfasurarea unor initiative locale.

I: De ce e nevoie de inca o astfel de structura? Oamenii nu pot face fapte bune in orasul lor daca nu sunt organizati intr-un ONG?


Alina Porumb: evident ca oamenii pot face multe lucruri bune si cu rezultate si fara a fi organizati intr-o structura.

Insa, voluntariatul, filantropia si initiativele locale contribuie in mod constant si durabil la dezvoltarea comunitatii daca exista o structura care sa stimuleze oamenii interesati si sa ofere un cadru organizat si transparent pentru managementul profesionist al resurselor.

I: Ce au schimbat fundatiile comunitare in orasele in care exista? Ne puteti oferi exemple?


Alina Porumb: cred ca cea mai mare schimbare in toate comunitatile este in felul in care oamenii din comunitate isi percep rolul si propriile resurse in relatie cu comunitatea. Avem de oferit mult mai mult decat credem: talent, timp, expertiza, creativitate si putere de munca. Iar, daca ni se ofera oportunitati de implicare in care avem incredere si in care contributia noastra este valorizata, ne vom implica.

Insa, aceasta implicare nu trebuie sa se realizeze prin discutii plictisitioare si mecanisme greoie, ci poate sa fie interesanta si stimulativa. Mecanisme de atragere de fonduri de tipul “inoata, alearga sau pedaleaza pentru comunitate” demostreaza ca poti sa iti petreci in mod placut timpul, sa interactionezi cu prietenii si, in acelasi timp, sa contribui semnificativ la bunastarea celorlati membri ai comunitatii sau la o cauza importanta pentru tine.

Fundatiile comunitare, sprijin pentru persoanele varstniceDe exemplu, fondurile pentru initiativele tinerilor ii sprijina pe acestia sa fie o resursa pentru comunitate si sa-si puna creativitatea, cunostintele si timpul in beneficiul acesteia. Peste 240 de proiecte initiate de tineri au fost sprijinite in ultimii ani in toate localitatile unde exista fundatii comunitare. Alte exemple de initiative includ sprijin pentru menajari a unor spatii comunitare, sprijin pentru olimpici si excelenta in educatie, sustinerea persoanelor varstnice etc.

I: Ce garantii au donatorii si voluntarii ca activitatea unei fundatii comunitare este onesta si conforma cu mandatul dat de localnici?


Alina Porumb: partea de incredere este foarte importanta. Acolo unde oamenii nu se implica nu lipsesc resursele, ci increderea.

Exista cateva mecanisme care pun bazele unei relatii de incredere cu comunitatea. Fundatia comunitara este condusa de catre un comitet director format din persoane cu credibilitate din comunitate, care are rolul de a supraveghea, in mod voluntar, activitatea fundatiei.

De asemenea, e important ca fundatiile comunitare sa aiba un management profesionist si transparent, in special in zona resurselor financiare. Ele trebuie sa poata oferi rapid informatii despre sumele atrase si modul lor de cheltuire atat donatorilor si voluntarilor, cat si publicului.

Aceste informatii sunt facute publice in rapoartele anuale de activitate si financiare. In multe situatii, exista rapoarte speciale pentru donatorii si voluntarii implicati intr-un anumit program/fond.

Mai mult, donatorii si voluntarii se pot implica in luarea deciziilor si sunt incurajati sa participe in a tine legatura cu proiectele/initiativele sustinute, pentru a fi la curent cu abordarea si rezultatele acestor proiecte.

Acest tip de implicare mi se pare foarte important, fiind posibila datorita proximitatii geografice.  

I: De ce credeti ca ar fi interesati locuitorii unui oras sa infiinteze o fundatie comunitara?


Harta fundatiilor comunitare din RomaniaAlina Porumb: multe s-au schimbat deja in bine in modul in care oamenii relationeaza cu cei din jurul lor si cu comunitatea. Am trecut de momentul solutiilor individuale. Suntem din ce in ce mai deschisi in a intelege ca trebuie sa construim solutii impreuna pentru ca, daca traim, lucram si petrecem timpul liber alaturi de ceilalti, multe din problemele cu care ne confruntam si solutiile care ne vor ajuta sunt in aceasta comunitate.

Cei care au avut deja o experienta punctuala de implicare, care le-a adus satisfactii, inteleg aceste lucruri. Ei sunt interesati sa continue sa promoveze aceste idei in comunitate, in mod constant si organizat, alaturi de alti lideri care le impartasesc viziunea. Ei stiu ca e importat sa inceapa de undeva si vad in mecanismul fundatiei comunitare o modalitate foarte buna de a multiplica numarul de oameni care dau ceva comunitatii si fac ceva pentru comunitate.

I: Cum se poate implica cineva in infiintarea unei fundatii comunitare in orasul sau?


Alina Porumb: cel mai important element este sa gaseasca alti oameni care ii impartasesc viziunea, pentru o comunitate activa si implicata.

De asemenea, e important sa aiba timp sa afle mai multe despre modul de functionare al fundatiei, din experienta celor existente in tara si in strainatate. Odata ce aceste principii de functionare sunt clare, vine momentul sa gaseasca acele initiative si arii concrete de lucru de care comunitatea va fi interasata si la care va raspunde pozitiv in faza de infiintare. Noi oferim sustinere printr-un program al asociatiei, atat pe partea de inspiratie, cat si pe partea tehnica. Dar implicarea si mobilizarea comunitatii, cat si directia fundatiei depind de liderii din comunitate.

I: Ce sperati sa schimbati cu programul de care spuneati?


Alina Porumb: ne dorim comunitati active, implicate, creative, energice si generoase care sa-si identifice talentele si punctele tari, sa-si sustina locuitorii si sa evolueze impreuna, adaptandu-se noilor oportunitati si provocari. Abordand si solutii comunitare, nu doar individuale, economisim resurse, suntem mai creativi si avem si satisfactii mai mari din implicarea alaturi de ceilalti.


4295

Biografie Alina Porumb

Alina Porumb a absolvit un program post-universitar in dezvoltare sociala la London Metropolitan University. Are o bogata experienta in finantare si strangere de fonduri, pe care a castigat-o lucrand cu organizatii internationale precum USAID, NDI si Mott Foundation (agentie, institut si fundatie americane care finanteaza proiecte comunitare din tari in curs de dezvoltare).

Timp de trei an, s-a ocupat de programele de cercetare si dezvoltare ale Asociatiei pentru Relatii Comunitare, iar din 2007 este directorul programului de dezvoltare a fundatiilor comunitare in cadrul ARC.

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Proiecte ONG | Fundraising | Inovatie sociala


Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro