RSS LinkedIn

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


De ce au nevoie companiile de un responsabil de mediu

Cornel Florea Gabrian Companiile sunt obligate prin lege sa aiba un departament de protectie a mediului. Autorul, expert in probleme de mediu, arata de ce este important un astfel de departament, care trebuie sa fie calitatile si atributiile unui responsabil din cadrul lui si ce oportunitati de formare exista pentru astfel de specialisti.

de Cornel Florea Gabrian
Lector - Bordun Tehnologica

Orice activitate economica are un impact asupra mediului inconjurator. Pentru a limita acest impact, companiile au obligatia legala de a infiinta un departament specializat (conform OUG 195/2005), care sa administreze activitatile de protectia mediului.

Deloc usor, avand in vedere ca, pana in octombrie 2007, in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (C.O.R.), nu exista calificarea de "responsabil de protectia mediului", care sa defineasca nivelul de pregatire, competentele si atributiile unui astfel de responsabil.

De ce au nevoie companiile de un Responsabil de mediu?


Obligatiile companiilor in domeniul protectiei mediului sunt asumate, conform legislatiei nationale, de managementul de top. Legea este aceeasi pentru toata lumea dar, in functie de domeniul de activitate al companiei, de amploarea activitatii si, implicit, de impactul produs asupra mediului inconjurator, responsabilitatea in domeniul protectiei mediului variaza.

Toate activitatile economice al caror impact asupra mediului este semnificativ, necesita o coordonare clara, in sensul prevenirii, diminuarii si eliminarii, pe cat posibil, a poluarii.

Un Responsabil de Mediu calificat poate evalua impactul de mediu produs de companie si poate actiona in sensul reducerii si chiar al eliminarii lui, prin respectarea normelor legale. Se poate ocupa de intocmirea documentatiei pentru obtinerea avizelor de mediu si de transmiterea raportarilor periodice catre Agentia de Mediu. De asemenea, isi poate asuma realizarea si indeplinirea de planuri pentru reducerea poluarii si chiar implementarea unor sisteme de management de mediu.

Companiile au nevoie de un responsabil de mediu pentru ca un astfel de profesionist poate sa faca fata cerintelor tot mai restrictive ale legislatiei. Informatia inseamna bani. Compania al carei personal de mediu este bine instruit si isi cunoaste responsabilitatile, poate evita situatii neplacute in relatia cu autoritatile sau eventuale penalizari. Costurile unor astfel de penalizari sunt mult mai mari decat cheltuielile de instruire (vezi cazul companiei Protan a carei activitate a fost intrerupta din cauza neconformitatilor cu legislatia de mediu). 

E important de retinut ca responsabilul de mediu trebuie, de multe ori, intr-o prima etapa, sa se lupte cu inertia din organizatie. Inertia se manifesta de la nivelul conducerii, pana la cel al personalului de executie, din cauza lipsei de informatii si cunostinte de specialitate.

Sfaturi pentru companiile interesate sa-si formeze un Responsabil de mediu


Orice program de formare a Responsabililor de Mediu, indiferent de furnizor, trebuie sa asigure insusirea tuturor cunostintelor necesare pentru desfasurarea activitatii. Generic, acestea sunt denumite "competente profesionale" si definesc activitati pe care absolventul de program TREBUIE  sa le poata indeplini. De exemplu: 
  • Evaluarea impactului de mediu;
  • Elaborarea planului de automonitorizare si de baze de date pentru protectia mediului;
  • Managementul situatiilor de urgenta;
  • Comunicarea interna, cu autoritatile de protectia mediului si cu societatea civila etc.
In propunerea transmisa de compania noastra, Bordun Tehnologica, catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, am insistat asupra educatiei de baza a participantilor in program - respectiv absolventi de studii superioare, de preferinta tehnice, dar nu exclusiv. Responsabilul de Mediu trebuie sa cunoasca bine activitatea companiei unde activeaza sau unde isi propune sa lucreze in viitor, pentru o evaluare corecta a impactului de mediu.

De asemenea, chiar inainte de a se inscrie intr-un program de formare, le recomand reprezentantilor companiilor care vor sa devina Responsabil de mediu sa studieze legislatia privind protectia mediului. Asta ii ajuta sa inteleaga care le vor fi responsabilitatile, odata desemnat ca Responsabil de Mediu.

Pentru alegerea furnizorului de formare profesionala, trebuie avute in vedere mai multe criterii, printre care:
  • Compania organizatoare, respectiv furnizorul de formare profesionala trebuie sa fie autorizat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor din Romania.  Va exista astfel siguranta ca curicula de pregatire urmareste Standardul Ocupational pentru formare Responsabil de Mediu;
  • Lectorul. Interesati-va de experienta profesionala si cea didactica ale acestuia. Sunt esentiale in alegerea furnizorului.

Primul furnizor de formare profesionala pentru Responsabilii de mediu


In primavara anului 2007, in cadrul Bordun Tehnologica, am demarat actiunea de introducere in Codul Ocupatiilor din Romania a ocupatiei de ”responsabil de protectia mediului”. Avand avizul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si al Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, am finalizat cu succes in luna Octombrie 2007 aceasta procedura de actualizare a C.O.R.

Bordun Tehnologica a devenit totodata primul furnizor de formare profesionala autorizat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor, pentru organizarea de cursuri de perfectionare si pregatire profesionala a responsabililor de protectia mediului.

In cadrul cursurilor pe care le organizam, urmarim ca participantii sa dobandeasca un bagaj solid de cunostinte privind:
  • coordonarea activitatii de identificare a aspectelor de mediu la nivel de organizatie si evaluarea impactului asupra mediului;
  • elaborarea documentatiei tehnice necesare obtinerii actelor de reglementare din domeniul mediului si gospodaririi aplelor, inclusiv urmarirea respectarii prevederilor acestora;
  • elaborarea rapoartelor si raportarea catre organele de reglementare si alte organizatii;
Programul de perfectionare profesionala se incheie cu un examen scris. Dupa promovarea acestuia se obtine Certificatul de Absolvire, care ii confera participantului ocupatia de ”responsabil de mediu”. Atestatele sunt emise sub egida Ministerului Educatiei si Culturii si a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

Bordun Tehnologica a initiat si desfasurat mai multe serii de formare de Responsabili de Mediu, in anul 2008. Absolventii programelor (in proportie de 98% dintre cei inscrisi) au fost atat profesionisti din domeniul protectiei mediului, cat si incepatori, absolventi de studii superioare care au dorit o perfectionare in acest domeniu.

Mai multe detalii despre serviciile Bordun Tehnologica pot fi obtinute pe site-ul companiei .


Fisiere atasate:

Indaco
Ordonanta de urgenta nr. 195 din 22/12/2005 privind protectia mediului -
cel mai important act normativ roman, care stabileste cadrul si principiile referitoare la protectia mediului si directiile de reglementare a activitatilor economice in vederea atingerii obiectivelor dezvoltarii durabile.

Varianta consolidata a actului normativ (cu toate modificarile aduse pana la 3/12/2008), oferita prin buna-vointa INDACO Systems

Download fisier [ .PDF, 252 KB]

Nota: Documentul nu are caracter oficial, ci doar unul informativ. Ulterior datei de 3/12/2008 e posibil sa i se aduca noi modificari, care pot fi urmarite cu ajutorul unui serviciu specializat, precum Indaco Lege Online .


39230

Biografie Cornel Florea Gabrian

Cornel Florea Gabrian este expert in protectia mediului si Vicepresedinte al Comitetului Sectorial pentru Protectia Mediului.

De asemenea, in prezent este si: Membru al Comisiei Nationale a Marilor Baraje, Membru al Consiliului Tehnico – Economic si Membru Membru al Comisiei de Iazuri de Decantare, ambele din Ministerul Economiei si Comertului, Director Excutiv al Federatiei Unitatilor Industriale din domeniul protectiei mediului si Membru fondator al Asociatiei Profesionistilor de protectia mediului.

In calitate de membru al corpului de experti in domeniul resurselor naturale si protectia mediului, al Curtii Internationale de Arbitraj de la Haga, a fost contractat in calitate de expert pe probleme de mediu, de catre Natiunile Unite, pentru implementarea si transpunerea legislatiei comunitare, in sensul definirii atributiilor Ministerului de Protectia Mediului si a Agentiei Nationale de Mediu, in noua Republica Kosovo.

De-a lungul timpului, a ocupat functii de conducere Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului (Directia de Control Ecologic si Monitoring, Garda Nationala de Mediu si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului - Directia Legislatie Orizontala si Autorizari) si in Ministerul Economiei si Comertului.

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Protectia mediului | Cursuri


Iti recomandam si articolul:

Fundatia Orange a finantat o aplicatie care ii ajuta pe nevazatori sa calatoreasca cu Metroul

Aplicatia "Tandem Acces" a fost realizata de Asociatia Tandem in parteneriat cu Metrorex. Fundatia finantat proiectul cu 50.000 de Euro


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro