RSS

Sponsori


Orange - Profil CSR

   Enel Romania - Profil CSR

Toti partenerii Programului ResponsabilitateSociala.ro


CSR-ul si coruptia din Romania

Dragos Tuta Directorul The CSR Agency arata de ce rolul unui responsabil de CSR trebuie sa se extinda si asupra practicilor anti-coruptie ale companiei si de ce acest lucru este esential pentru reputatia respectivei companii.

de Dragos Tuta
Director Fondator - The CSR Agency

Incepem sa avem dovezi clare ca exista corputie in mediul de business din Romania. Nu ca ar fi crezut cineva ca nu exista.

Orice coordonator de CSR/ Sustenabilitate ar trebui sa vegheze cu mare atentie la lupta anticorputie in organizatia pe care o reprezinta. Si nu spun doar eu asta.

Lupta anticorptie e chiar unul dintre cele 10 principii expuse de Organizatia Natiunilor Unite, prin programul Global Compact, managerilor care isi doresc sa conduca un business responsabil:
Principle 10: “Businesses should work against corruption in all its forms, including extortion and bribery.
Coruptia este o amenintare directa si cu efecte devastatoare asupra reputatiei oricarei companii. Fie ca vorbim de mica coruptie, fie ca vorbim de cea la nivel inalt.

Imaginati-va cati dintre voi ati mai lucra cu o banca ai carei consultanti v-ar cere favoruri la ghiseu, pentru a va oferi cel mai bun pont de investitie. Sau cum ar fi sa mergi la o maternitate privata, iar doctorul sa astepte bani sau alte foloase, pentru a-si face meseria.
Lupta anticoruptie, printre atributiile responsabilului de CSR
Din fericire, odata cu capitalismul si prezenta companiilor multinationale in Romania, aceste practici de mica coruptie au fost, in mare, eliminate.

Exista insa probleme atunci cand vorbim de bani oferiti autoritatilor locale sau centrale. Iar, pentru companii (inclusiv multinationale), riscul operational creste exponential.

Si sa nu imi spuneti ca nu exista nici astfel de practici. Chiar in aceste momente asistam la dezvaluiri cu adevarat socante despre cazul licentelor Microsoft. Cati dintre voi va doriti sa lucrati in continuare cu oricare din cei care se dovedesc vinovati de faptele de coruptie din acest caz?

Cu toate ca riscurile coruptiei par evidente, coordonatorii de CSR din Romania se afla in mijlocul procesului si, sub presiunea managementului, gireaza pentru contracte de sponsorizare “fara sens”. Cand spun ca “gireaza”, ma refer in principal la faptul ca nu se opun.

Deci, nu numai ca nu avem argumente sa eliminam coruptia (din pozitia de coordonator de CSR), dar, inclusiv in mediul privat, “sistemul” ne face sa acceptam tacit practici de coruptie.

Eu zic ca e momentul sa invatam de la cei experimentati si sa identificam instrumentele si argumentele prin care munca noastra in CSR devine relevanta atat pentru organizatie, cat si pentru societatea in care traim. Nu in ultimul rand si pentru respectul de sine.

Va invit la Sustainability Training Week, intre 3 – 7 Nov 2014, ca sa invatam de la cei mai buni si pentru a obtine diploma de “Certified Sustainability (CSR) Practitioner” (IEMA approved). Aceasta certificare va va intari pozitia si argumentele in discutiile cu membrii board-ului companiei pentru care lucrati.


2360

Biografie Dragos Tuta

Dragos Tuta este fondatorul companiei de consultanta in CSR, The CSR Agency.

Este certificat de catre AccountAbility si IRCA (International Register of Certificated Auditors) ca „Associate Sustainability Assurance Practitioner (ASAP)”.

In noiembrie 2013, a absolvit si trainingul “GRI G3.1 & G4 Sustainability Reporting”, certificat de Centre for Sustainability and Excellence (CSE).

Ti-a placut articolul? Fii la curent cu ce publicam!


Aboneaza-te prin email sau da "Like" la Pagina de Facebook.


Citeste si alte articole din categorii similare:


Tendinte CSR | Branding


Iti recomandam si articolul:

Telekom: 2 aplicatii mobile pentru viitoarele si proaspetele mamici

Aplicatiile ofera, cu ajutorul tehnologiei, instrumente si sfaturi, de la prima luna de sarcina pana in primii ani de viata ai copilului.


Spune-ti si tu parerea!


Site-uri partenere
Comunicatedepresa.ro Radio Lynx Green Report StiriONG.ro

Afla cat de responsabile sunt companiile din jurul tau!

Saptamanal, ne citesc peste 8.000 de lideri de opinie din companii, din societatea civila sau din institutii publice.

Asigura-te ca afli cele mai noi informatii, evenimente, sau analize din domeniul CSR, atat din Romania, cat si din strainatate.