KMG International, profil CSR
KMG International NV (fostul Grup Rompetrol NV) este subsidiara a
KazMunayGas (KMG), compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan, companie cu activitati in domenii precum: rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, productie si servicii industriale.
In 2007, KazMunayGas (KMG) a achizitionat 75% din actiunile Grupului Rompetrol, iar dupa 2 ani, a cumparat si restul de 25%.
La ora actuala, KMG International are peste 7.000 de angajati si detine in Romania urmatoarele
unitati de productie: Rafinaria Petromidia (Navodari, Constanta), Rafinaria Vega si Rompetrol Well Services (Ploiesti, Prahova), Rominserv Valves (Zalau, Salaj) si Palplast (Sibiu).
La nivel european, exista peste 1.000 de benzinarii, in 6 tari (Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Franta, Spania si Georgia), care comercializeaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff.
Filosofia de CSR a KMG International:

Puterea si evolutia Grupului Rompetrol nu sta in tehnologie, ci in noi, oamenii care facem posibila aceasta evolutie. De aceea, initiativele noastre de CSR pornesc de la aceleasi valori ca acelea ale oamenilor din Rompetrol. Pentru asta, domeniile prioritare pe care ni le-am asumat sunt cel al sanatatii si al protectiei mediului, iar ce am facut pana acum este dovada ca noi, cei care producem energie, ne-am asumat o noua dimensiune a muncii noastre: aceea de A DA SUFLET ENERGIEI.
Alexey Golovin - Director de Comunicare , KMG International
Politica de CSR a KMG International:
In viziunea KMG International (fostul Grup Rompetrol) responsabilitatea sociala reprezinta ”
o contributie asumata voluntar la dezvoltarea societatii, in stransa legatura cu activitatea companiei, legile internationale si resursele grupului”.
Politica de CSR a companiei se bazeaza pe
7 principii:
- Respectarea angajatilor si contributia la imbunatatirea vietii acestora, prin oportunitati de dezvoltare si practici de angajare bazate pe egalitate de sanse si cele mai bune practici profesionale si de siguranta
In ceea ce priveste asigurarea egalitatii de sanse, trebuie mentionat ca, dintre cei 7.474 de angajati pe care KMG International ii avea in 2013, 33% erau femei. Procentul este unul ridicat daca luam in calcul faptul ca industria petroliera este mai putin atractiva pentru femei.
Dezvoltarea profesionala a angajatilor este un alt aspect caruia i se acorda atentie in cadrul KMG International. In 2013, de exemplu, au participat la cel putin o activitate de instruire 4.751 de angajati, numarul orelor totalizate fiind de aproape 34.000.
In plus, compania a dezvoltat parteneriate cu mai multe universitati din tara, prin care ofera stagii de practica absolventilor de facultate si masteranzilor.
- Implicarea autoritatilor, comunitatii si celorlalte parti interesate in toate deciziile care le afecteaza
KMG International a realizat la sfarsitul anului 2013 o consultare a stakeholderilor, pentru a identifica temele de implicare in comunitate considerate a fi cele mai importante de catre acestia. Pe primele locuri s-au situat initiativele din domeniile: sanatate (54%), educatie (16%) si protectia mediului (20%).
- Asigurarea sanatatii si securitatii tuturor angajatilor, furnizorilor si ale comunitatilor in care compania isi desfasoara activitatea
In 2010, compania a creat un program prin care si-a propus sa evite accidentele care se pot solda cu victime si cele care rezulta in incapacitate de lucru si boli profesionale, dar si sa elimine locurile de munca cu un risc inalt de boli profesionale.
In urma implementarii programului, s-a inregistrat o imbunatatire a indicatorilor specifici cu 50% in 2013, comparativ cu 2010.
- Identificarea, evaluarea, gestionarea si diminuarea impactului negativ asupra comunitatilor, angajatilor, contractorilor si mediului
In 2013, activitatile cu un impact semnificativ asupra mediului desfasurate de KMG International au fost conforme cu legislatia europeana si nationala.
Pe langa respectarea normelor, compania a investit de-a lungul timpului si in diverse proiecte de conservare a biodiversitatii in zonele in care opereaza. De exemplu, a reabilitat sistemul de drenare folosit la Petromidia, protejand astfel apa subterana, Lacul Siutghiol si Marea Neagra, si a decontaminat un teren poluat in urma activitatii industriale de pe platforma. De asemenea, efectueaza anual activitati de curatire a unor iazuri situate in apropierea Deltei Dunarii.
- Implicare civica si incurajarea antreprenoriatul social
Una dintre cele mai importante initiative de implicare in comunitate a KMG International o reprezinta programul ”Impreuna pentru fiecare”. Prin intermediul lui, compania a acordat micro-finantari in valoare totala de 1.5 milioane USD in perioada 2009-2014, pentru initiative antreprenoriale comunitare din domeniul sanatatii si protectiei mediului. Povestile sau prezentarile proiectelor finantate pot fi urmarite pe blogul programului.
Nu este insa singura actiune prin care compania sustine dezvoltarea societatii. Un alt exemplu este parteneriatul cu SMURD si cu Inspectoratul General de Aviatie (IGAV), prin care doneaza lunar o cantitate de combustibil pentru elicopterele care intervin in situatii de urgenta.
De asemenea, KMG International a mai colaborat cu diverse organizatii, precum Green Revolution, UNICEF, Hospice Casa Sperantei, Ovidiu Ro, fiind si sponsorul principal al Galei Societatii Civile inca din 2003.
Mai multe detalii despre proiectele de implicare in comunitate ale companiei puteti afla de pe pagina de Facebook Impreuna pentru fiecare.
- Respectarea, protejarea si promovarea drepturilor omului, culturii, obiceiurilor si valorilor comunitatilor in care compania isi desfasoara activitatea
Spre exemplu, in Romania, compania a contribuit la promovarea culturii prin sponsorizarea Festivalului si concursului George Enescu sau a diverse concerte, precum cele ale Orchestrei Filarmonicii Regale, UK.
- Adoptarea unor practici recunoscute pe plan international
La nivel de grup, KMG/Rompetrol a implementat un sistem de management integrat, in conformitate cu standardele internationale ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001, pentru managementul calitatii, al protectiei mediului, al sanatatii si al securitatii in munca. Rafinaria Petromidia era la sfarsitul anului 2013 singura rafinarie din Romania cu autorizatie integrata de mediu.
In plus, compania a integrat in politica de CSR principiile UN Global Compact, angajandu-se astfel sa respecte drepturile fundamentale ale omului, standardele internationale de munca si de protectie a mediului inconjurator, dar si transparenta activitatii sale.
Rapoarte de CSR ale KMG International
Mai multe detalii despre KMG International gasesti pe site-ul companiei:
www.rompetrol.comCauze sociale in care se implica KMG International:
Studii de caz CSR ale KMG International:
12723